Kiracı Kaç Ay Kira Ödemezse Evden Çıkarılır?

Türkiye'de hukuk sistemi içerisinde kiracı ve ev sahibi ilişkilerinin hangi kaidelerle düzenlendiği araştırma konusu oluyor. Buna göre kiracı kaç ay kira ödemezse ev sahibi o kiracıyı evden çıkarır? Kiracıların kira ödeme süreleri nedir? Kira ödemeyen kiracılara hangi yaptırımlar uygulanır? Ev sahibinin hakları nelerdir?
Kiracı Kaç Ay Kira Ödemezse Evden Çıkarılır?

Türkiye'de ev sahibi ve kiracılar arası ilişkilerde son sönemlerde yaşanan ekonomişk güçlükler nedeniyle kira ödeyememe sorunu fazlalaşmaya başladı. Ev sahiplerinin kira alamamalarına neden olan budurm sıklıkla araştırılan konulardan birisi oldu. Kiracı kirayı ödemezse ne yapılmalıdır? Hukuken ev sahibinin hangi hakları vardır? Kira ödemeyen kiracı evden nasıl çıkarılır?

KİRACI KAÇ AY KİRA ÖDEMEZSE EVDEN ÇIKARILIR?

Kira borcunu ödemeyen kiracıların evden nasıl çıkarılacağına dair izlenecek hukuki yol araştırılmaya devam ediliyor. Mevzuatta bu meselenin çözümü net bir şekilde ifade edilmiştir. Kiralama işlemi yapılırken düzenlenen kira sözleşmesi hem kiracıyı hem de ev sahibini koruma altına almaktadır. Bu sözleşmeden dolayı her iki tarafa da bazı yükümlülükler yüklenmektedir. Bunlardan birisi de kiracıların kira bedellerini sözleşmede belirlenen tarihte eksiksiz bir şekilde ödemesidir.

Kiracılar kira bedellerini kira sözleşmesinde belirtilen tarihte ödemediklerinde temerrüde düşmüş kabul edilirler. Bundan dolayı da ev sahiplerinin kiracıları evden tahliye etmek yani çıkarmak için yasal gerekçe meydana gelmiş olur. Peki böyle bir durumda hangi yollar izlenmelidir? Ev sahipleri kira ödemeyen kiracıyı evden nasıl çıkarır?

HAKLI İHTAR YOLUYLA KİRACIYI EVDEN ÇIKARMA

Kira sözleşmesi döneminde kira bedelinini ödemediği için ev sahipleri tarafından kiracılara iki defa haklı ihtarda bulunulabilir. Bunu yapan ev sahipleri sözleşmenin bitiminden başlamak kaydıyla bir ay içerisinde tahliye davası açabilir. İki haklı ihtar verilebilmesi için kira sözleşmesi içerisinde kiracının iki ay kira ödememiş olması gerekir. Burada en önemli husus ise mahkemede delil olarak kullanılacağı için ihtarnameler noter aracılığı ile gönderilmelidir.

TAHLİYE TALEPLİ İCRA TAKİBİ

Kira ödemeyen kiracıyı evden çıkarmak için uygulanması gereken bir yol da kiracı hakkında tahliye talepli icra takibi başlatmaktdır. Bu yol aynı zamanda en hızlı şekilde kiracıları evden çıkarma yöntemidir. İcra talebi yapılırken hem birikmiş kiralar hem de tahliye talep edilmelidir. Tahliye talep edilmezse kiracı evden çıkarılamaz. Bu talep yapıldıktan sonra kiracıya kira borcunu ödemesi için ödeme emri gönderilir. Kiracıya bu ödeme emri ile 7 gün içerisinde borca itiraz edilmezse ve 30 gün içerisinde de ödeme yapılmazsa evden tahliye edileceği bildirilir. Kiracı borcun tamamını belirtilen sürede ödemezse icra hukuk mahkemesinde tahliye davası açılabilir. Bu şekilde kiracı evden çıkarılır.