Kiracı Kira Zammını Kabul Etmezse Ne Olur, Evden Çıkarılır Mı?
Kiracılar ile ev sahipleri arasında çok sayıda problemler yaşansa da en çok tartışılan konu kira zammı oluyor. Bazı ev sahipleri kiraya yüksek zamlar yapmak istemekteler ve kiracılar da bu zam talebini kabul etmemektedirler. Böyle bir durumda ne olur? Kiracı kiraya zam yapmazsa cezası var mı? Kiracı kiraya zam yapmak zorunda mı?
KİRAYA ZAM YAPMAK ZORUNLU MU?
Kira zammının esas ve usul açısından tüm özellikleri kira sözleşmeleri ile düzenlenmektedirler. Kiraya ne zaman ve ne kadar zam yapılacağı bu sözleşme ile yazılı belge haline getirilmiştir. Dolayısıyla hem kiracılar hem de ev sahipleri kira sözleşmelerinin dışına çıkamazlar. Ancak bunun istisnai durumları da bulunmaktadır.
Kira sözleşmesinde kiraya zam yapılacağı yazsa da bu bir zorunluluk değildir. Ev sahipleri ile kiracılar anlaşmaları durumunda kiraya zam yapılmayabilir. Bu tamamen karşılıklı mutabakata bağlıdır.
KİRAYA NE KADAR ZAM YAPILIR?
Kiraya zam yapma konusunda kira sözleşmelerinde de ilgili maddeler bulunmaktadır. Bazı ev sahipleri kiraya daha fazla zam yapabilmek için kira sözleşmelerine yüksek kira zamları yazabilmekteler. Ancak bu sözleşmede belirtilen zam oranı bazı durumlarda geçerli olmayabilir. Örneğin TÜFE oranından yüksek bir kira zammı sözleşmeye yazılsa dahi bu zam hukuken yapılamıyor. Ancak bu kira zammını kiracı kabul ederse o zaman bu zam oranı kabul edilebilir. Ev sahiplerinin bu zam konusunda kiracıları zorlama hakları yoktur.
KİRACI KİRA ZAMMINI KABUL ETMEZSE NE OLUR?
Ev sahipleri kiraya zam yapmak istediklerinde kiracılar bunu kabul etmezlerse evden çıkarılırlar mı? Burada kira zammı oranına bakılması gerekir. Eğer talep edilen kira zammı TÜFE oranından fazlayla kiracıların bunu kabul etmeme hakları var. Böyle bir durumda hukuki süreç hangi taraf tarafından başlatılırsa başlatılsın kiracılar haklıdırlar. Ancak talep edilen kira zammı TÜFE'nin altındaysa ve kira zammı zamanı olarak da uygunsa kiracılar bunu kabul etmek durumundalar.