Kiracıdan Apartman Yöneticisi Olabilir Mi?

Apartmanlarda kiracıların yönetici olup olamayacakları konusunda merak yaşanıyor. Bir kiracı oturduğu apartmanda yönetici olabilir mi? Buna imkan var mı?
Kiracıdan Apartman Yöneticisi Olabilir Mi?

Apartmanlarda yönetimlerin ne şekilde teşkil edebileceğine dair yaşanan merak ile alakalı sorgulamalar yoğun bir şekilde yapılıyor. Özellikle de kiracıların apartman yöneticisi olmalarına dair bir engelin bulunup bulunmadığı öğrenilmek isteniyor. Kiracılar apartman yöneticisi olabilirler mi? Bu konuda herhangi bir yasal engel var mı? Bir kiracı apartman yöneticisi olmask istiyorsa ne yapmalıdır?

KİRACILAR APARTMAN YÖNETİCİSİ OLABİLİRLER Mİ?

Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında apartman yönetimleri kat malikleri arasından olabilmektedir. Ancak kiracıların yönetici olma imkanları için bağplayıcı olan yönetim planlarıdır. Eğer apartman yönetim planından kiracıların apartman yöneticisi olamayacaklarına dair bir madde bulunuyorsa kiracıların apartman yöneticisi görevine getirilmelerine imkan bulunmamaktadır. Yönetim planındaki tüm maddeler apartmanlardaki işleyişler açısından tüm kat malikleri için bağlayıcı olmaktadır.

Apartman yönetim planında kiracıların yönetici olmalarını engelleyecek bir madde yoksa o zaman yönetici seçilebilmenin şartlarına bakılması gerekmektedir. Apartman yöneticileri Kat Malikleri Genel Kurulu tarafından seçilmektedir. Seçim gündemiyle Kat Malikleri Genel Kurulu toplandığı zaman bu toplantıya sadece kar malikleri katılabilirler. Ancak burada kiracılar için açık bir kapı bulunmnaktadır.

Ev sahibi olan kat maliki vereceği bir vekalet ile kiracının kendi yerine Kat Malikleri Genel Kurulu'na katılma imkanını sağlayabilir. bu şekilde Kat Malikleri Genel Kurulu'na katılan kiracı aday olarak apartman yöneticisi seçilebilir. Böylelikle kiracının apartman yönetici olma konusunda herhangi bir engeli de bulunmamaktadır. Ancak bu yol eksiksiz bir şekilde uygulanırsa kiracıdan apartman yöneticisi olabilir.

Apartman yöneticisi olan kiracının bu seçimle göreve gelmesiyle beraber herhangi biğr hak eksikliği ortaya çıkmamaktadır. Apartman yöneticisinin hangi sorumlulukları ve hakları varsa aynı sorumlulukm ve haklar kiracı olan apartman yöneticisi için de geçerlidir.