Kiracıların Ev Kiralarken Mutlaka Dikkat Etmeleri Gereken 5 Husus
Ev kiralayacak olan vatandaşların kiralama süreci öncesinde, aşamasında ve sonrasında dikkat etmeleri gereken hususlar bulunuyor. Daha sonra ev sahibi ile sorun yaşamamak, mağdur olmamak için çok dikkat edilmesi gereken bu hususları madde madde ele aldık. Kiracıların ev kiralama sürecinde mutlaka dikkat etmeleri gereken noktalar.
Türkiye genelinde milyonlarca vatandaş kirada oturuyor. Ev kiralamadan önce sözleşme imzalayan ve sözleşme esaslarına göre kiracı olan vatandaşların daha sonraki süreçlerde mağdur olmamaları adına bazı husulara dikkat etmeleri gerekiyor. Bu hususlar kiracıların haklarının korunması adına çok büyük önem arz ediyor.
KİRACILARIN MUTLAKA DİKKAT ETMELERİ GEREKEN HUSUSLAR
Kiralık dairenin iç ve dış yapısı tamamen incelenmeli. Özellikle uzun vadeli kiralama süreçleri için kiracıların evin dayanıklı olup olmadığını, ileride ek masraf çıkarmaması açısından belirlemeleri gerekiyor. Tadilat işlemi gerekiyorsa ev kiralanmadan önce bu işlerin tamamlanması talep edilebilir.
Vatandaşların mağduriyet yaşadıkları bir diğer sorun ise ev sahibinin birden fazla olması. Hisseli konutlarda kiracılar uzun vadeli ev kiralamalarında farklı sorunlar yaşayabiliyorlar. Bu tür durumlarda sözleşme imzalama aşamasında tüm olası sorunlara dair maddeler sözleşmede yer almalı.
Yıllık Zam Oranı
Kiracılar eğer çok uzun süre aynı evde yaşamayı planlıyorlarsa sözleşmede zam oranlarını belirtmeleri faydalarına olabilir. Bu kapsamda yıllık ne kadar zam uygulanacağı belli olurken ekonomik anlamda bu zam oranına göre ek adımlar atılabilir.
Kiranın ayın hangi günlerinde ödenebileceği konusunda kiralayan kişinin gelir durumuna göre bir aralık belirlenmelidir. Bu husus kira sözleşmesinde açıkça yer almalı. Kiranın ne zaman ödeneği, hangi banka hesabına yatırılacağı sözleşme kaydı altında bulunmalı.