Kiralanan Evde Yangın Çıkarsa Zararı Kim Öder, Ev Sahibi Mi Yoksa Kiracı Mı?
Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki ilişkilerin hukuki boyutu merak ediliyor. Bir ev sahibi kiraya verdiği evin ne gibi hasarlar görmesi halinde kiracısından zararının tanzim edilmesini talep edebilir? Kiracılar ev sahiplerinden hangi masrafları yüklenmelerini isteyebilirler? Tüm bunlar hukuki olarak karara bağlanmıştır. Peki kiralanan bir evde yangın çıkarsa ne olur, zararı kim karşılar?
KİRALANAN EVDE YANGIN ÇIKARSA NE OLUR?
Kiralanan bir evde yangın çıkması halinde ilk anda akla gelen meydana gelen zararın kim tarafından karşılanması gerektiği oluyor. Bu konuda nihai kararları mahkemeler belirliyor. Ancak hukuki uygulamalar da örnek teşkil ederek insanlara fikir veriyor. Yangın nedeniyle evlerde meydana gelen hasarlardan kim sorumludur?
Kiralanmış bir evde yangın çıkarsa zararın kim tarafından karşılanması gerektiğine karar verilebilmesi için yangının nedeninin resmen belirlenmesi gerekiyor. Eğer bir evin tesisatından kaynaklanan bir arızadan dolayı yangın çıkmışsa burada sorumluluk tamamen ev sahibindedir. Ancak kiracının ihmali veya bir başka nedenle yangına sebep olması durumunda ise iş tamamen değişir.
EV SAHİBİ YANGINDAN SORUMLU OLUR MU?
Kiralanan evde yangın çıkıp zarar görmesinin hemen ardından bu yangının nedeni resi olarak ortaya konulmalıdır. Eğer yangının çıkış sebebi evin demirbaşlarından kaynaklanıyorsa kiracıların herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre kiralanan evlerdeki tüm demirbaşlardan ev sahipleri sorumludur. Kiracılar ise bu demirbaşları hor kullanmadan muhafaza etmekle yükümlüdürler. Ancak elektrik tesisatında meydana gelen arızadan kiracılar sorumlu tutulamaz.
Kiracıların demirbaşlar ile alakalı bir sorumluluğu bulunmaktadır. Arızalı olan demirbaşlar ev sahiplerine bildirilmelidir. Bu bildirim yapılmaz ve bu sorundan kaynaklanan nedenden dolayı yangın çıkarsa kiracıların sorumlulukları olabilir.
YANGINDA EŞYALARI YANAN KİRACILARIN ZARARLARINI KİM KARŞILAR?
Bir evde yangın çıkması durumunda ciddi hasarlar meydana gelebilir. Burada hem ev sahipleri hem de kiracılar zarar görebilirler. Kiracılar zararlarını ev sahiplerinden talep etmektedirler. Ancak bu talebin hukuki geçerliliğinin olabilmesi için yangından ev sahiplerinin sorumlu oldukları ispat edilmelidir. Bunun haricinde herhangi bir şekilde kiracılar ev sahiplerinden zararlarını tanzim etmelerini isteyemezler.