Kiralara Ağustos Zammı Geldi! 2020 Resmi Kira Artış Oranı Zam Olacak Mı, Kiraya Artış Yapılacak Mı?

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK TEFE TÜFE Temmuz 2020 enflasyon rakamlarının açıklanması ile beraber resmi kira zam oranı da belirlenmiş oldu.
Kiralara Ağustos Zammı Geldi! 2020 Resmi Kira Artış Oranı Zam Olacak Mı, Kiraya Artış Yapılacak Mı?

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK TEFE TÜFE Temmuz 2020 enflasyon rakamlarının açıklanması ile beraber resmi kira zam oranı da belirlenmiş oldu. Peki, Ağustos ayında kiralara kaç lira zam geldi, kira artış oranı kaç oldu, kiralara zam olacak mı, ev sahibi kiraya ne kadar zam yapabilir? Soruların yanıtları haberimizde...

Hazine ve Maliye Bakanlığı YEP programı ile kanuni değişiklik yapmış ve resmi kira artışı zam oranı enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş nedeni ile 12 aylık ÜFE ortalaması yerine TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanmaya başlanmıştı.



Yapılan bu değişiklik ile kiracıların enflasyona karşı koruma altına alınması amaçlanırken senelik kira artışı zammında iki oran arasındaki fark nedeni ile kiracıların 1 aylık kiraları ceplerinde kalmış oldu.



AĞUSTOS AYINDA KİRAYA ZAM OLACAK MI, KİRALARA NE KADAR ZAM GELDİ?



Kiraya resmi zam oranı her ay için açıklanan enflasyon rakamları üzerinden belirlenmekte olup yasal zam sınırı o ay TÜİK tarafından ilan edilen 12 aylık TÜFE ortalaması ile sınırlandırılmaktadır.



Kiralara Ağustos Zammı Geldi! 2020 Resmi Kira Artış Oranı Zam Olacak Mı, Kiraya Artış Yapılacak Mı?



Bu oran ev sahipleri tarafından uygulanabilecek tavan zam oranı olup bu oranın üzerinde zam yapılması kanunen yasaktır. Ancak isteyen ev sahibi kiracısı için daha düşük bir oran üzerinden zam yaparak kira sözleşmesini yenileme hakkına sahiptir.



Açıklanan oranlara göre Ağustos ayında resmi kira artışı zam oranı yüzde 11.51 olarak belirlenmiş olup ev sahipleri tarafından yapılabilecek maksimum zam oranı bu rakam ile sınırlandırılmıştır.



AĞUSTOS 2020 KİRA ARTIŞI ZAM ORANI HESAPLAMA ÖRNEKLERİ!



Konut Kirası: 1.000 Lira



TÜİK TEFE TÜFE Ağustos 2020 Kira Artış Oranı: % 11,51



Ağustos emlak365.com Ayı Kira Zammı Tutarı: 115,10



Ağustos Ayı Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 1.115,10 TL



Açıklanan rakamlara göre kirası bin lira olan bir kiracının Ağustos ayında ödeyeceği kira zammı 115,10 lira olarak hesaplanmakta olup zamlı kira tutarı ise 1.115,10 lira olarak gerçekleşmektedir.



Emlak365.com