Kiraların Yükselmesinin Ardından Kritik Uyarı: Mahkemeler Kilitlenecek!

Fırsatçı ev sahiplerinin kiracılarını evden çıkararak daha yüksek tutarlarda evlerini kiraya vermek istemelerinin artması üzerine mahkemeler kilitlenecek uyarısı yapıldı.
Kiraların Yükselmesinin Ardından Kritik Uyarı: Mahkemeler Kilitlenecek!

Emlak sektörünün son dönemlerde en çok tartışılan konu yüksek kira fiyatları oluyor. Kiraların artışlarından sonra bazı ev sahipleri bunu fırsat bilerek mevcut kiracılarını evden çıkartıp yeni kiracılardan yüksek bedeller talep etmeye başladılar. Bunun yanında bazı ev sahipleri de kira tespit davası açmaya başladılar. Bu yaşanan gelişmeleri İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa değerlendirdi.

MAHKEMELER KİLİTLENECEK

Mahkemelerin önümüzdeki dönemde kilitleneceğini söyleyen Nizamettin Aşa, “Evlerini yüksek bir tutara kiraya vermek amacıyla mevcut kiracılarını evden çıkarmak yoluna başvuran ev sahiplerinin sayısında ciddi bir artış meydana geldi. Kiracılara da tespit ve tahliye davaları açılmaya başlandı. İlerleyen günlerde bu davaların sayısı çok daha fazla artacaktır. Bundan dolayı da mahkemeler kilitlenecek. Herkes birbirleriyle davalı kolacaklar.” dedi.

Ev sahiplerinin hakları hakkında da bilgi veren Nizamettin Aşa, “Ev sahipleri kiracılarının ödedikleri kiraları beğenmedikleri takdirde 5 yılın sonunda günün şartlarına uygun bir kira talep etme hakları bulunuyor. Ayrıca ev sahipleri kira sözleşmelerinin üzerinden 10 yıl geçtikten sonra herhangi bir sebep göstermeksizin tahliye fdavası açabiliyorlar.” ifadelerini kullandı.

KİRACILARIN MAĞDUR OLMAMASI İÇİN ÖNERİ

Kiracıların mağduriyetlerinin giderilmesi için bir de öneride bulunan Nizamettin Aşa, “Kiracılar yaşanan süreçte mağdur olabiliyorlar. Bunun giderilmesi için tespit davası açuılma süresi 5 yıldan 7-8 yıla çıkarılmalıdır. Aynı şekilde tahliye davalarının da süresinin 10 yılın üzerine çıkarılması gerekir. Bunu yapmak çok zor bir şey değil. Bir kararname ile sorun kökten çözülür. Böylelikle vatandaşların mağduriyet yaşamalarının önüne geçilir.” şeklinde konuştu.

30 GÜNDEN ÖNCE TEBLİGAT GÖNDERİLMELİ

Kiracıların da hakları olduğunu söyleyen Nizamettin Aşa, “Kiracıların da kanunla korunan hakları bulunuyor. Ev sahipleri kira sözleşmesinin süresi dolmadan bir ay önce kiracılara tebligat göndermelidirler. Bu tebligat eğer kiracının eline 30 günden önce geçmezse kira kontratı otomatik olarak bir yıl daha uzar. Ayrıca tebligat zamanında ulaşsa bile ev sahipleri haklı bir gerekçe göstererek dava açmalılar.

Ev sahipleri kendilerinin oturacaklarını söyleyerek dava açıp ve kiracılarını evden tahliye ederlerse o evde oturmak zorundalar. O evi kiraya vermek isterlerse 3 yıl evi boş tutmak zorunda kalabilirler. Başkasına kiraya verilirse tahliye edilen kiracının kirasını da ödemek zorundalar. Ancak bunu kiracılar tespit etmeliler.” dedi.