Kiralık Ev İlanları Şoka Soktu! Koronavirüs Kiracıları Vurdu, Ev Sahipleri Kira Sözleşmesi İçin Kurumsal Çalışan ve Memur Kefil Aramaya Başladı

Koronavirüs salgını döneminde ne yazık ki çok sayıda sektör zorunlu kısıtlama kararı nedeni ile kısa çalışma ödeneğine geçiş yaparken yaşanan durum en çok kiracıları mağdur etti.
Kiralık Ev İlanları Şoka Soktu! Koronavirüs Kiracıları Vurdu, Ev Sahipleri Kira Sözleşmesi İçin Kurumsal Çalışan ve Memur Kefil Aramaya Başladı

Koronavirüs salgını döneminde ne yazık ki çok sayıda sektör zorunlu kısıtlama kararı nedeni ile kısa çalışma ödeneğine geçiş yaparken yaşanan durum en çok kiracıları mağdur etti. Bir anda aylık geliri yarı yarıya azalan çalışanlar kiralarını dahi ödemekte zorlanırken ev sahipleri de süreçte kiracı seçimlerini değiştirdi. Ne yazık ki yıllar önce olduğu gibi memur kefil ve memur kiracı ve kurumsal çalışan ifadeleri verilen kiralık ev ilanları içerisine eklenmeye başlandı. Verilen ilanlar ev arayan vatandaşı büyük şoka uğratırken aynı zamana sosyal medyada da büyük tepki çekti.

Pandemi döneminde çok sayıda sektör uygulamaya alınan zorunlu kısıtlama kararlarından olumsuz etkilenirken kapatılan ve çalışma saatleri kısıtlanan işyerlerinde ise kısa çalışma ödeneğine geçiş yapılıyor. Pek çok çalışan alınan kararlardan sonra büyük gelir kaybı yaşarken ne yazık ki asgari ücretli çalışanların sırtındaki geçim derdi de her geçen gün ağırlaşıyor.



Bu süreçte vatandaşa bir darbe de ev sahipleri tarafından vuruldu. İnternet üzerinden verilen çok sayıda ilanda kullanılan benzer ifadeler kiralık ev arayan vatandaşı mağdur ederken yaşanan gelişme sosyal medyada da büyük tepki çekti.



BEKARA, ÖĞRENCİYE EV VERMEYENLERİN YENİ HEDEFİ ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARI OLDU: EV SAHİPLERİ KURUMSAL ÇALIŞAN VE MEMUR ARIYOR, KİRA SÖZLEŞMESİ İÇİN MEMUR KEFİL İSTİYOR!



İnternet üzerinden verilen kiralık ev ilanları yaşanan son derece çarpıcı olayları gözler önüne serdi. Emlakçıya giden vatandaş ev sahipleri tarafından öne sürülen zor koşullar nedeni ile elleri boş dönerken internetten yapılan aramalarda da benzer koşullar istenmesi mağduriyeti arttırdı.



Eskiden sık sık bekara ve öğrenciye ev verilmez ifadeleri ile tepki çeken ev sahiplerinin yeni hedefi ise özel sektör çalışanları oldu. Kısa çalışma ödeneği nedeni ile kirasını almakta zorlanacağını düşünen ev sahipleri koronavirüs salgınından etkilenen sektör çalışanlarına ev vermemeyi tercih ederken verilen ilanlara yazılan "kurumsal çalışan" ve "memur" ifadeleri dikkat çekti. Yine bazı ev sahipleri ilanlarına memur kefil şartı yazdı.



Kiralık Ev İlanları Şoka Soktu! Koronavirüs Kiracıları Vurdu, Ev Sahipleri Kira Sözleşmesi İçin Kurumsal Çalışan ve Memur Kefil Aramaya Başladı



VERİLEN İLANLAR KANUNA AYKIRI!



Konu hakkında Milliyet Gazetesi yazarı Duygu Erdoğan'a açıklamada bulunan bulunan Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal pandemi döneminde tüm toplumun birlik içerisinde olması gereken bir dönemden geçtiğini vurgulayarak Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu tarafından alınan kararı hatırlatarak “Bu tür ilanlar, uygulamalar, insan onurunu inciten, insan haklarına aykırı, kişilerin eşit muamele görme hakkına karşı, haklardan yararlanma ayrımcılığıdır.



Toplumu ayrıştırmaya yönelik bu tür uygulamalar önlenmelidir. Kurumsal firmalarda çalışamamak, memur olamamak insanların kendi istekleri değildir. Ev sahiplerine sormak gerekir, evlerinizi insanların barınması için kiraya veriyorsunuz; memur olamayan, kurumsal firmalarda çalışamayan vatandaşlarımız insan değil mi? 6701 Sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu 20/04/2016’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunun 5. maddesine göre bu tür ayrımcılık yapmak kanuna aykırıdır ve cezai işlem gerektirmektedir" diyerek ev sahiplerini uyardı.



Hatırlanacağı üzere kararın Resmi Gazete ile yayımlanmasının ardından bekara, dula, öğrenciye ev vermeyen ev sahipleri ile emlakçılar hakkında çok sayıda dava açılmış ve bu tip ilanlar veren, ev vermeyen kişiler hakkında para cezası kesilmişti.



Emlak365.com