Kiraya Fazla Zam Yapan Ev Sahibi Nereye Şikayet Edilir?
Ev sahipleri ile kiracılar arasında en güncel anlaşmazlık konusu kira artışları oluyor. Kira fiyatlarında meydana gelen yükselişlerin ardından ev sahipleri de kiracılarından yüksek kira bedeli talep etmeye başladılar. Bazı ev sahipleri ise kiracısını evden çıkarıp yerine yüksek kira belediyle yeni kiracı bulabilmek için yüksek oranlı zam yoluna başvuruyorlar. Peki ev sahipleri kiraya fazla zam yaparsa ne olur?
EV SAHİPLERİ KİRAYA FAZLA ZAM YAPABİLİR Mİ?
Ev sahiplerinin kiraladıkları evlerin kiralarına yasal zam oranının üzerinde zam yapmalarının pek imkanı yoktur. Son 12 aylık TÜFE oranının üzerinde bir kira zammı yapılamamaktadır. Ancak burada bir açık kapı bulunmaktadır. Eğer kiracı yasal zam oranının üzerindeki zammı kabul ederse ev sahipleri isterlerse kirayı 10 katına bile çıkarabilirler. Lakin kiracı onay vermezse ev sahipleri en fazla TÜFE oranı kadar kira zammı yapabilirler. Hatta kira sözleşmesinde yazılı olan zam oranı eğer TÜFE oranının üzerindeyse kira zammı için kira sözleşmesindeki oran değil TÜFE oranı geçerli olmaktadır.
EV SAHİPLERİ FAZLA ZAM YAPARSA KİRACI NE YAPMALI?
Ev sahipleri zaman zaman yasal oranın üzerinde kira zammı yapmak için ısrarcı olabiliyorlar. Böyle bir durumda kiracılar şikayette bulunabiliyorlar. Kira zammına itiraz için Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açılabiliyor. Bu şekilde kiracılar yüksek kira zammından kurtulabiliyorlar. Ancak ev sahipleri mahkemeden kira tespiti isteyebilir. Lakin bunun için de kira sözleşmesinin 5 yıllık olması gerekmektedir. Böyle bir durumda da mahkeme kiracının kiralama süresine, emsal evlerin kiralarına ve diğer değişkenlere bakarak bir kira tespiti yapabilir. Bu tespit edilen kira ev sahiplerinin lehine de aleyhine de olabilir. Kira zammı isterken ev sahipleri kira indirimi ile dahi karşı karşıya kalabilirler.