Konut Arzı Yeniden Artıyor! Ev Fiyatları Nasıl Etkilenecek?

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan yapı ruhsatı raporuna göre inşaat sektörü konut üretiminde yeniden gaza bastı. Son dönemde yapılan konut kampanyaları ile sorunlu konut stokunun büyük oranda eritilmesi ile beraber müteahhitler yeniden üretime yöneldi.
Konut Arzı Yeniden Artıyor! Ev Fiyatları Nasıl Etkilenecek?

TÜİK tarafından açıklanan son rakamlara göre yapı ruhsatı alınan konut sayısı uzun bir aradan sonra yeniden yükselişe geçti. Yaşanan yükselişi değerlendiren Dünya Gazetesi yazarlarından Alaattin Aktaş inşaat sektörünün uzun süredir bastığı frenden ayağını kaldırdığını belirterek inşaat sektöründe konut arzının yeniden yükselişe geçtiğini değerlendirdi.

KONUT İNŞAATI HIZ KAZANACAK, EV FİYATLARI NASIL ETKİLENİR?

2017 senesinde konut inşaatına yönelik verilen yapı ruhsatı rakamı ile Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını hatırlatan Alaattin Aktaş 1.4 milyon konut için verilen inşaat ruhsatı sayısının 2018 yılında 894 bine düştüğünü belirterek 2019 ve 2020 yılında bu düşüşün daha da sertleştiğini belirtti. 2021 yılında ise inşaat sektöründen beklenen hamle geldi.

Konut fiyatlarında yaşanan artışın önemli nedenlerinden biri olarak gösterilen sınırlı konut üretimi konusunda müteahhitler beklenen adımı attı ve konut üretimi artmaya başladı. 2021 yılının birinci çeyreğinde alınan yapı ruhsatı konut sayısı 168 bine ulaşırken elde edilen rakam ilk çeyrek rakamları arasında bir rekor olarak dikkat çekti.

Yaşanan yükselişte kentsel dönüşüm projelerinin etkisi de bulunurken yine de artan konut arzı ve satışa sunulacak olan konutların etkisi ile konut fiyatlarının kademeli olarak geri çekilme imkanı oluşması memnuniyet yarattı. Konut fiyatlarına ciddi bir indirim yansıtılmasa dahi yine de sınırlı konut arzı nedeni ile konut fiyatlarında yaşanan yükseliş dalgasının etkisini yitirmesi de ev sahibi olmak isteyen kişilerde memnuniyet yarattı.