Konut Fiyatları 2020 Yılında Zam Rekoru Kırdı!

2020 yılında verilen ucuz kredi desteği ile tüm zamanların en yüksek satış rakamına ulaşarak rekor kıran konut sektörü aynı zamanda fiyat konusunda da rekor kırdı. Konut fiyatları en yüksek yıllık artış oranı rakamına ulaşarak rekor tazeledi.
Konut Fiyatları 2020 Yılında Zam Rekoru Kırdı!

2020 yılında verilen ucuz kredi desteği ile tüm zamanların en yüksek satış rakamına ulaşarak rekor kıran konut sektörü aynı zamanda fiyat konusunda da rekor kırdı. Konut fiyatları en yüksek yıllık artış oranı rakamına ulaşarak rekor tazeledi.

Konut satış rakamları 2020 yılında 1 milyon 400 bin adet barajını aşarak tüm zamanların rekorunu kırarken konut fiyatları da artan talebin etkisi ile tüm zamanların en yüksek yıllık artış oranı rakamına ulaşarak ayrı bir rekor kırmış oldu.



2019 yılında Merkez Bankası tarafından başlatılan kredi faiz indirimi hamlesi sonrasında konut sektörü 2020 yılına son derece iyi bir başlangıç yapmış ve Ocak, Şubat aylarında konut satış rakamları yükselişe geçmişti. Ancak koronavirüs salgınının tüm dünyada büyük bir kaos yaratması ve pandemi ilan edilmesi ile konut satış rakamları da düşüşe geçmişti.



DÜŞÜK FAİZLİ KONUT KREDİSİ DESTEĞİ FİYATLARA ZAM OLARAK YANSIDI!



TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından yayımlanan rapora göre konut fiyatları geride bıraktığımız 2020 yılında zam rekoru kırdı. Yaşanan yükselişte Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından başlatılan 0.64 faizli destek kredisi kampayasının da payı büyük oldu. Kamu bankaları tarafından başlatılan 1 sene ertelemeli konut kredisi desteği paketi ile Haziran ve Temmuz aylarında konut satışı rekoru kırılırken vatandaşın bir anda konuta oluşan rekor talebi fiyatlara da zam olarak yansıdı.





Konut fiyatları 2020 yılında yaşanan yoğun talep artışı sonrasında kayıt tutulmaya başlandığı tarihten bu yana en yüksek yıllık artış oranı rekorunu kırarak büyük bir çıkışa imza attı. Konut satış fiyatları Mart ayından sonraki zaman dilimi içerisinde yer alan 8 aylık süre zarfında Türkiye genelinde yüzde 21,37 oranında artış gösterirken ortalama konut birim metrekare fiyatı ise 3 bin 813,10 TL seviyesine ulaştı.



FIRSATÇI EV SAHİPLERİ VATANDAŞI CANINDAN BEZDİRDİ, YÜKSEK ZAMLAR NEDENİ İLE VATANDAŞ EV SAHİBİ OLMA FIRSATINI KAÇIRDI!



Haziran ayında başlatılan konut kredisi kampanyası ile konut fiyatlarına zam yağmuru başlamış, özellikle de kiracı olan vatandaş ilk taksit ödemesi için 1 sene erteleme imkanı sunulması ile ev sahibi olma planı olmamasına rağmen sunulan fırsatı yakalamak adına konut almaya yönelmeşti. Ancak kredi kampanyasının duyurulması ile beraber konut fiyatlarına aynı günde rekor zam yapılması büyük tepki çekmişti.



Özellikle de online ilan siteleri üzerinden favori ilanlarını görüntüleyen kişiler gelen zam oranlarının ekran görüntüsünü paylaşarak tepkilerini sosyal medya üzerinden dile getirmiş ve yapılan zamlar nedeni ile bütçesini aşan dar gelirli vatandaşlar ev sahibi olma fırsatını yakalamıştı. Kampanya nedeni ile konut fiyatlarına zam yapan müteahhitlerin kampanyadan çıkarılacağının duyurulması ile sıfır konut fiyatları bir nebze de olsa kontrol altında tutulsa da ne yazık ki 2. el konut fiyatları için rekor üzerine rekor zam yağmuru engellenememişti.



Emlak365.com