Konut Fiyatları Yerle Bir Olacak Deniyordu: Ev Fiyatları Düşecek Mi 2022?

TÜİK tarafından açıklanan inşaat maliyet endeksi verisinde yükseliş tüm hızı ile devam ederken konut fiyatlarına zam uyarısı geldi. Ev fiyatları düşecek mi, düşer mi, ne olur, zam gelir mi?
Konut Fiyatları Yerle Bir Olacak Deniyordu: Ev Fiyatları Düşecek Mi 2022?

TÜİK İnşaat Maliyet Endeksi, Eylül 2021 raporu yayımlandı. Yayımlanan rapora göre inşaat maliyet endeksindeki yükseliş tüm hızı ile devam ederken yaşanan bu artış yükselişte olan ev fiyatları için yeni zam uyarısı yapılmasına neden oldu.

Pandemi döneminde araç fiyatları ile beraber ev fiyatları da büyük bir hızla yükselmiş, özellikle de yazlık bölgelerdeki ev fiyatlarında rekor artışlar yaşanmıştı. Tüm dünya genelinde konut fiyatlarında yükseliş yaşanırken Türkiye konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülke olarak ilk sırada yer almıştı.

KONUT FİYATLARINDA YÜKSELİŞ SÜRECEK Mİ?

Ev fiyatlarında yaşanan yükseliş en çok ev sahibi olmayı planlayan kişileri üzerken 2022'de ev fiyatları ne olur sorusu da en çok yanıt aranan soruların başında yer alıyordu. Konu hakkında açıklama Dünya Gazetesi yazarlarından Bader Arslan tarafından yapıldı.

Konut Fiyatları Yerle Bir Olacak Deniyordu: Ev Fiyatları Düşecek Mi 2022?

Arslan son dönemde inşaat maliyet endeksi verilerinde yaşanan yükselişi değerlendirerek konut fiyatlarında Ocak ayında ücretlerdeki artışın direkt olarak konut fiyatlarına yansıtılacağını belirterek "Diğer yandan, son dönemde kamu bankaları öncülüğünde konut kredi faizlerinde yapılan ve bundan sonra yapılacak muhtemel indirimler konut talebini artırıp, fiyatları yukarı çekecektir. Dolayısı ile hem malzeme maliyetlerindeki artış, hem işçilik maliyetlerinde beklenen yükseliş, hem de muhtemel talep artışı nedeniyle yeni konutlar başta olmak üzere konut fiyatlarında yükseliş devam edecek." dedi.

Konut Fiyatları Yerle Bir Olacak Deniyordu: Ev Fiyatları Düşecek Mi 2022?

KONUT FİYATLARI 2022'DE NE OLUR?

Arslan Ocak ayında konut fiyatlarında artış beklediğini dile getirdi. TÜİK tarafından açıklanan son inşaat maliyet endeksi raporunda da inşaat malzmeleri fiyatlarındaki artışın katlanarak devam ettiği görülmüştü. İnşaat maliyet endeksi bir önceki yılın aynı döneminde oranla yüzde 39,54 oranında artış gösterdi.

Müteahhitlerin yeni konut üretme maliyeti olarak gösterilen bina inşaatı maliyeti endeksi bir önceki aya oranla yüzde 0,19 oranında artış gösterirken 2020 senesinin Eylül ayına oranla ise yüzde 40,17 oranında artış gösterdi. Özellikle de demir ve çimento fiyatlarında yaşanan yükseliş nedeni ile inşaat sektöründe büyük sıkıntılar yaşanmış, müteaihhetler şantiyelerde iş bırakma eylemi dahi yapmıştı. Dolar kurunda yaşanan hızlı yükseliş nedeni ile demir fiyatları cep yakmaya devam ederken konut fiyatları için de zam uyarısı geldi.