Konut Fiyatları Yüzde 19.5 Oranında Arttı! Büyükşehirlerde Metrekare Fiyatları İle Ev Sahibi Olmanın Maliyeti Ne Kadar Oldu?

Endeksa konut fiyat endeksi Temmuz 2020 raporuna göre Türkiye'de konut fiyatları söz konusu dönemde yüzde 19,5 oranında artış gösterdi.
Konut Fiyatları Yüzde 19.5 Oranında Arttı! Büyükşehirlerde Metrekare Fiyatları İle Ev Sahibi Olmanın Maliyeti Ne Kadar Oldu?

Endeksa konut fiyat endeksi Temmuz 2020 raporuna göre Türkiye'de konut fiyatları söz konusu dönemde yüzde 19,5 oranında artış gösterdi. Yaşanan artışın ardından ev sahibi olmanın maliyeti de arttı. Peki, Ankara, İstanbul ve İzmir de ev fiyatları ne oldu, konut satış metrekare fiyatları ne kadar?

Konuta olan talebin bir anda rekor seviyeye ulaşması ev fiyatlarını da yukarı yönlü itti.



Artan talebe bağlı olarak konut fiyatları büyük bir hızla yükselişe geçerken Endeksa tarafından açıklanan son verilere göre Temmuz ayında konut satış rakamları yüzde 19.50 oranında artış gösterdi.



KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI DÜŞTÜ, 2020 YILININ İLK 7 AYINDA KONUT SATIŞLARI YÜZDE 40.5 ORANINDA ARTTI!



Açıklanan rakamları değerlendiren Endeksa.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, “2019 yılının Aralık ayında rekor seviyede satış gerçekleşen gayrimenkul sektörü 2020 yılına hızlı başlamış fakat pandeminin etkisi ile Nisan ve Mayıs aylarında konut satış adetleri geçtiğimiz senenin oldukça altında gerçekleşmişti.



Haziran ayı başı itibarı ile kamu bankaları tarafından sağlanan cazip konut kredisi koşulları ve pandemi nedeni ile ertelenen talebin gerçekleşmesi ile sektör hızla toparlandı. Ocak- Temmuz dönemindeki konut satışı geçen senenin yüzde 40,5 üstünde gerçekleşti. 2020 yılının sektör açısından artış ile kapanacağını öngörüyoruz” diyerek konut sektöründeki çıkışın süreceğini dile getirdi.



ANKARA, İSTANBUL VE İZMİR'DE SATILIK KONUT FİYATLARI NE KADAR, KAÇ TL OLDU?



Açıklanan rakamlara göre Türkiye'nin 3 büyük şehrinde de konut fiyatları yükseldi. Büyükşehirler arasında konut fiyatları en fazla yükselen il İzmir oldu.



Kentsel dönüşüm projeleri ile adından söz ettiren İzmir'de konut fiyatları son 1 yılda yüzde 14.9 oranında artış gösterdi. Yaşanan artışın ardından İzmir'de ortalama konut metrekare satış fiyatı 3 bin 210 liraya yükselirken, ortalama kira bedeli ise 1.597 lira olarak belirlendi.



Ankara'da ise söz konusu dönemde konut fiyatları yüzde 14.9 oranında artış gösterirken yaşanan artış ile beraber konutların ortalama metrekare satış fiyatı 1.973 liraya yükseldi. Ortalama kira bedeli 1.289 lira olarak açıklandı.



İstanbul'da ise konut fiyatları son 1 sene zarfında yüzde 13 oranında artış gösterdi. Yaşanan artışın ardından İstanbul'da ortalama konut metrekare satış fiyatı 3 bin 911 lira ve kira fyiatı 1.576 lira olarak gerçekleşirken ev sahibi olmanın en pahalı olduğu il İstanbul oldu.



Emlak365.com