Konut Kredisi Faizi Yükseldi, Ev Satış Rakamları Düştü!

Haziran ayından bu yana kademeli olarak yükselişini sürdüren bankaların kredi faiz oranları sonrasında konut satışlarında beklenen düşüş son derece sert olarak gerçekleşti.
Konut Kredisi Faizi Yükseldi, Ev Satış Rakamları Düştü!

Haziran ayından bu yana kademeli olarak yükselişini sürdüren bankaların kredi faiz oranları sonrasında konut satışlarında beklenen düşüş son derece sert olarak gerçekleşti. Kamu bankaları tarafından verilen destek kredileri paketi kapsamında yüzde 0.64 seviyesine kadar çekilen konut kredisi faiz oranları sonrasında yükselişe geçmişti.

Merkez Bankası tarafından uygulamaya alınan parasal sıkılaşma politikası ve politika faiz artırımı kararları sonrasında bankaların kredi faiz oranları da yükseldi. Haziran ayından bu yana kademeli olarak yapılan faiz artırımları sonrasında konut kredisi faiz oranı psikolojik eşik olarak kabul edilen 0.99 seviyesinin oldukça üzerine çıktı.

KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI YÜKSELDİ, EV SATIŞ RAKAMLARI DÜŞTÜ!

Dün TÜİK tarafından açıklanan konut satış istatistikleri Ocak 2021 raporu ile ipotekli konut satış rakamlarında yaşanan büyük düşüş bir kere daha gözler önüne serildi. Türkiye genelinde Ocak ayında 70 bin konut satış rakamı sınırı 587 adet konut ile aşıldı ve 70 bin 587 adet konut satışı gerçekleşti.

2020 yılının Ocak ayına oranla konut satış rakamları yüzde 35 oranında gerileme gösterirken en büyük kayıp ipotekli konut satış rakamları cephesinde yaşandı. İpotekli konut satış rakamları 2020 yılının Ocak ayına oranla yüzde 74,3 oranında düştü. Yaşanan bu düşüş konut kredisi faiz oranları ile satış rakamları arasındaki direkt bağı bir kere daha ortaya çıkarmış oldu.

Haziran ve Temmuz aylarında kamu bankaları tarafından başlatılan ucuz konut kredisi desteği 1 sene ertelemeli kredi kullanma imkanı ile desteklenmiş, hem düşük faiz hem de erteleme imkanı sunulması ile kredi talebinde patlama yaşanmıştı. Bu rüzgarı arkasına alan gayrimenkul sektöründe Haziran ayında başlayan yükseliş Temmuz ayında patlamaya dönmüş ve Cumhuriyet tarihinin en yüksek konut satış rakamına ulaşılarak tarihi rekor kırılmıştı.

Emlak365.com