Konut Kredisinde Faizler Psikolojik Eşik Sınırını Aştı! Zam Furyası İle Yükselen Ev Fiyatları Düşecek Mi, Piyasa Nasıl Etkilenecek?

Bankaların kredi faiz oranları büyük bir hızla yükselmeye devam ederken konut kredisinde de faizler psikolojik eşik olarak kabul edilen yüzde 1 seviyesini aşmaya başladı.
Konut Kredisinde Faizler Psikolojik Eşik Sınırını Aştı! Zam Furyası İle Yükselen Ev Fiyatları Düşecek Mi, Piyasa Nasıl Etkilenecek?

Bankaların kredi faiz oranları büyük bir hızla yükselmeye devam ederken konut kredisinde de faizler psikolojik eşik olarak kabul edilen yüzde 1 seviyesini aşmaya başladı. Yaşanan yükselişin ardından gözler faizler düştüğü anda ok gibi fırlayan konut fiyatlarına çevrildi.

Bankaların konut kredisi faiz oranları büyük bir hızla yükselmeye devam ederken çoğu banka oranını ya psikolojik eşik olarak kabul edilen yüzde 1 seviyesinin üzerine çekti ya da tam sınır olarak kabul edilen yüzde 0.99 oranı ile güncelledi.



Kredi faizlerinde yaşanan hızlı yükseliş ise gözleri konut fiyatlarına çevirdi. Konut kredisi faiz oranları için indirim kampanyası açıklandığı anda başlayan zam furyası sonrası konut fiyatları rekor seviyelerde artış göstermişti.



ZAM FURYASI İLE OK GİBİ FIRLAYAN KONUT FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?



Döviz kurlarında yaşanan hızlı yükselişin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası zorunlu olarak parasal genişleme politikasından vazgeçerek parasal sıkılaşma politikasına yönelmişti.



Yapılan güncellemeler sonrasında TCMB tarafından bankalara verilen ucuz likidite pencereleri kapatılmış, örtülü faiz artışı nedeni ile bankalar kredi faiz oranlarını güncelleyerek yükseltmek zorunda kalmıştı.



Durum böyle olunca kamu bankaları tarafından başlatılan 0.64 faizli, 1 sene ertelemeli konut kredisi kampanyası da sona erdirildi. Kampanyanın daha başladığı ilk gün başlayan zam yağmuru ile bir anda fırlayan konut fiyatları için ise indirim beklentisi oluştu.



Konu hakkında değerlendirmede bulunan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamaddin Aşa konutlarını satamayan fırsatçı ev sahiplerinin mecbur kalarak fiyat düşüreceklerini dile getirdi.



Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar ise aniden yükselen konut kredisi faiz oranları nedeni ile şaşkınlık yaşarken konut fiyatları yeniden cazip hale gelene kadar bu faiz oranları ile vatandaşların ev sahibi olma konusunda temkinli bir yaklaşım sergilemeleri bekleniyor.



Emlak365.com