Konut Satışında Ekspertiz Zorunluluğu Tapu Daireleri Tarafından Uygulanacak!

Türkiye'den ev satın alarak vatandaş olmak isteyen yabancılar için uygulanan parasal sınır 2018 senesinde yapılan düzenleme ile 1 milyon dolardan 250 bin dolara çekilmişti.
Konut Satışında Ekspertiz Zorunluluğu Tapu Daireleri Tarafından Uygulanacak!

Türkiye'den ev satın alarak vatandaş olmak isteyen yabancılar için uygulanan parasal sınır 2018 senesinde yapılan düzenleme ile 1 milyon dolardan 250 bin dolara çekilmişti. Süreçte yapılan indirim ile yabancıların Türkiye'ye olan ilgisi rekor konut satış rakamlarını da beraberinde getirirken konut fiyatlarına zam yağmuru dalgası yaşanmıştı. Yabancılara yapılan konut satışlarında oynanan fiyat oyunlarını bozmak ve mağduriyetleri gidermek için ise yabancıya konut satışında ekspertiz zorunluluğu getirilmişti.

TAPUDA GERÇEK DEĞER VE EKSPERTİZ ZORUNLULUĞU İÇİN TAPU DAİRELERİ DEVREDE!

Yabancılara yapılan konut satışlarında normal fiyatların çok daha üzerinde fiyatlar biçilmesi, yapılan yüksek rakamlı satışların düşük fiyatlı gösterilerek devletin tapu harcı gelirini kaybetmesi gibi nedenlerle tapuda gerçek beyan dönemine geçiş yapılmasına karar verilmişti. Düzenlemenin büyük yankı uyandırması üzerine ilk etapta sadece yabancılara konut satışı için ekspertiz zorunluluğu getirilmiş, yabancılara yapılan konut satışlarında ekspertiz işlemi yapılmasına karar verilmişti.

Ancak 2019 yılında başlayan bu işlemlerde bazı kişilerin anlaşmalı gayrimenkul değerleme uzmanları ile çalıştığı ve sistemi suiistimal ettikleri tespit edildi. Bunun üzerine alınan yeni karar kapsamında yabancılara satılan konut ve taşınmaz satışlarında yapılacak olan ekspertiz işlemlerinde tapu daireleri tarafından eksper seçimi yapılacak. Taşınmaz değerleme işlemlerini tapu daireleri tarafından yönlendirilen gayrimenkul değerleme şirketleri yapacak ve tüm işlemler online olarak sistem üzerinden işlenerek yapılacak. Bu sayede yabancıya konut satışında devletin tapu harç geliri yükseltilecek, gerçek değer üzerinden beyan edilecek olan konut satışlarından elde edilecek tapu harcı rakamları artacak. Söz konusu uygulamaya ay sonu itibari ile geçilecek.