Konut Satışları Patladı, Devletin Tapu Harcı Geliri Tüm Zamanların Rekorunu 9 Ayda Kırdı!

Düşük seyreden faiz oranları nedeniyle 2020 yılına son derece iyi bir başlangıç yapan konut sektörü ardından pandemi şoku ile sarsılmış, Haziran ayında kamu bankaları tarafından başlatılan tarihi konut kredisi kampanyası ile sektöre can suyu verilmişti.
Konut Satışları Patladı, Devletin Tapu Harcı Geliri Tüm Zamanların Rekorunu 9 Ayda Kırdı!

Düşük seyreden faiz oranları nedeniyle 2020 yılına son derece iyi bir başlangıç yapan konut sektörü ardından pandemi şoku ile sarsılmış, Haziran ayında kamu bankaları tarafından başlatılan tarihi konut kredisi kampanyası ile sektöre can suyu verilmişti. Süreçte vatandaşın konuta olan talebi rekor kırarken satış rakamlarında yaşanan yükseliş devletin tapu harcı gelirlerine de olumlu yansıdı ve bir rekorda tapu harcı gelirlerinde yaşandı.

Haziran ayında Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından başlatılan 1 sene ertelemeli olarak verilen yüzde 0.64 faiz oranlı konut kredisi kampanyası ile konut satışları rekor üstüne rekor kırmış, Haziran ayında yükselen satışların ardından Temmuz ayında tüm zamanların Cumhuriyet rekoru kırılmıştı.



Vatandaşın yoğun konut alımları sonrasında devletin tapu harcı gelirleri de yükseldi. Tüm zamanların en yüksek yıllık tapu harcı geliri rekoru sadece ilk 9 aylık rakamlarla kırılmış oldu.



DEVLETİN KASASINA İLK 9 AYDA 13,8 MİLYAR LİRALIK TAPU HARCI GELİRİ GİRDİ!



Yapılan taşınmaz satış ve devir işlemlerinden tahsil edilen tapu harcı geliri sadece 9 aylık zaman zarfından tüm zamanların en yüksek yıllık tapu harcı geliri rekorunu kırmayı başardı.



2020 yılının Ocak ve Eylül ayları arasını kapsayan ilk 9 aylık tapu harcı geliri 13,8 milyar lira olarak kayıtlara geçti. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından açıklanan verilere göre ilk 9 aylık zaman dilimi içerisinde konut, işyeri, arsa, tarla ve bahçe gibi 1 milyon 998 bin 541 adet taşınmaz satışı yapıldı.



Bu taşınmaz satışlarından devletin kasasına giren toplam tapu harcı geliri ise ilk 9 aylık dönemde devletin kasasına giren tapu harcı geliri 13,8 milyar liraya ulaşarak tüm zamanların yıllık rekoru olarak kayıt altına alındı. 2020 yılında tapu harcı geliri 10 milyar 924 milyon lira ile sınırlı kalmıştı.



TAPU HARCI NE KADAR?



Mevcut uygulamalar kapsamında tapu harcı alıcı taraftan yüzde 2 ve satıcı taraftan yüzde 2 olmak üzere toplam yüzde 4 olarak tahsil edilmektedir.



Emlak365.com