Konut Sektörü İçin KDV İndirimi Talebi: Tek Oranlı Uygulama Mı Gelecek?

İnşaat sektörü bir süredir kredi faiz oranları ve konut fiyatlarında yaşanan yükseliş nedeni ile sıkıntılı günler geçirirken uzun süredir tapu harcı indirimi sıfır KDV ve devlet destekli konut kredisi talebi gündemde bulunuyordu. Konu hakkında yeni açıklama ATO Başkanı Gürsel Baran tarafından yapıldı.
Konut Sektörü İçin KDV İndirimi Talebi: Tek Oranlı Uygulama Mı Gelecek?

Konut sektörünün içerisinde bulunduğu durum hakkında değerlendirmelerde bulunan Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran KDV oranları için yeni düzenleme yapılmasını talep etti. Tek oranlı KDV sisteminin acilen konut sektörüne gelmesi gerektiğini belirten Baran bu oranın yüzde 8 olabileceğini söyledi.

TEK ORANLI KDV GELİRSE KONUT FİYATLARI UCUZLAR MI?

Ankara Ticaret Odası ATO tarafından yazılı olarak yayımlanan açıklama ile Başkan Baran ile Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati bir araya geldi. Koronavirüs salgını nedeni ile son 1.5 senedir konut sektörünün son derece zorlu bir süerç geçirdiğini belirten Baran aşılama ve normalleşme çalışmaları ile çarkların daha hızlı dönmesi için desteklere ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Türkiye'nin üretim ve ticaret potansiyelinin yüksek olduğu sadece doğru vergilendirme politikalarına ihtiyaç duyulduğunu belirten Baran "KDV oranının yüksekliği kayıt dışı işlemleri özendirmekte ve yaygınlaştırmaktadır. Bu durum enflasyonist etkisinin yanı sıra gelir üzerinden alınan vergilerde de aşınmaya sebep olmaktadır. KDV'nin tek oranlı uygulanması vergi gelirlerini de artıracaktır.

KDV'de yeni düzenlemeye lokomotif sektörlerimizden konut sektöründen başlanabilir, tek oranlı ve yüzde 8 olarak uygulanabilir" diyerek tek oranlı KDV sisteminde talep ettikleri oranı yüzde 8 olarak duyurdu. Şu anda konutta KDV oranı yüzde 18 olarak uygulanırken söz konusu düzenleme yapılırsa bu durumda konut fiyatlarında yüzde 10 indirim yaşanmış olacak.Söz konusu talebin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından işleme alınıp alınmayacağını ise önümüzdeki günler gösterecek.