Konut Tapularına Aile Şerhi Konulmasına Dair Rakamlar Açıklandı

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı son bir yıl içerisinde konutlarda aile şerhi işlem sayısını açıkladı. Buna göre 15.171 konutun tapusuna aile şerhi konularak eşlerin birbirinden izinsiz işlem yapmalarının önüne geçildiğini söyledi.
Konut Tapularına Aile Şerhi Konulmasına Dair Rakamlar Açıklandı

Türkiye'de uygulamaya sokulan aile konut şerhi düzenlemesi aktif olarak kullanılıyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı son bir yıl içerisinde toplam 15.171 konutun tapusuna aile şerhi konulduğunu söyledi. Aile şerhi konular konutlan için eşler birbirinden izinsiz işlem yapamıyorlar.

ANADOLU'DA KONUT TAPULARINDA AİLE ŞERHİ YAYGINLAŞMADI

2013 yılından itibaren uygulamaya sokulan konutlara ile şerhi konulmasına dair uygulama hakkında bilgi veren Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, “2013 yılından itibaren sürekli bir artış meydana geldi. Ancak pandemi döneminde bir azalma gözlemledik. Anadolu'da henüz konutlara aile şerhi konulması yaygınlaşmadı. Büyükşehirlerde bu imkanları kullanan insanların sayısı çok daha fazla oluyor. Ancak zaman içerisinde tüm Türkiye'ye yayılacağını düşünüyorum.” dedi.

KONUT TAPULARINA EN FAZLA AİLE ŞERHİ KONULAN İLLER

Pandemi döneminde konutların tapularına aile şerhi konulmasına dair iller özelinde istatistik bilgisini veren Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, “16 Mart 2020 ile 15 Mart 2021 tarihleri arasında İstanbul'da 2.776, Ankara'da 1.450, İzmir'de 843, Antalya'da 528, Bursa'da 487, Adana'da 457, Artvin'de 7, Şırnak'ta 3, Bayburt'ta 2 ve Ardahan'da 1 konuta aile şerhi düşüldü.” ifadelerini kullandı.

Aile şerhi düşülmesine dair konut tapusu işlemlerinin en çok artışı 2013-2014 arasında olduğunu söyleyen Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, “2012 ile 2013 arasında Türkiye genelinde aile şerhi konulan konut sayısı 2.064 olmuştu. Ancak bir yıl sonra 2013 ile 2014 arasında bu rakam 10.125'e yükseldi. Bu bugüne kadar artış oranı olarak en yüksek rakam şeklinde kayıtlarımızda yer aldı.” şeklinde konuştu.

Tapu konusunda yapılan reformlara da dikkat çeken Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, “Dünya Bankası tarafından bize üç öneride bulunulmuştu. Emlak vergi değerlerinin sağlanması, tüzel kişilerden vekalet gibi belgelerin istenmemesi ve cins değişikliği işlemlerinin yapılması. Biz bu konularda gerekli çalışmalarımızı tamamladık. Bunlar iki tanesi şu anda uygulamaya sokulmuş durumda. Diğeri için de mevzuat değişikliği gerekiyor. Ona dair taslak hazırlayıp ilgili makama gönderdik. O da tamamlanınca bizim yatırım ortamının iyileştirmesi adına bir eksikliğimiz kalmayacak.” dedi.