Konut ve İşyeri Kira Sözleşmeleri Değişiyor! Ticari Kira Uygulaması İçin Meclise Talep İletildi

Korana virüs salgını nedeni ile en olumsuz etkilenen sektörlerin başında yer alan alışveriş merkezleri ticari kira uygulamasına geçiş yapılması adına Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne başvuruda bulundu.
Konut ve İşyeri Kira Sözleşmeleri Değişiyor! Ticari Kira Uygulaması İçin Meclise Talep İletildi

Korana virüs salgını nedeni ile en olumsuz etkilenen sektörlerin başında yer alan alışveriş merkezleri ticari kira uygulamasına geçiş yapılması adına Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne başvuruda bulundu. Meclise sunulan talep kabul edilirse işyeri, dükkan ve alışveriş merkezi gibi ticari amaçlı yapılan kiralamalara farklı düzenleme gelecek!

Kira sözleşmelerinin yeniden düzenlenmesi için meclise başvuruda bulunan alışveriş merkezleri ticari kiralamalar için yeni bir ayrıma gidilmesini talep etti.



KİRA SÖZLEŞMELERİ TİCARİ OLAN VE OLMAYAN ŞEKLİNDE İKİ FARKLI ŞEKİLDE DÜZENLENECEK!



Türkiye'de ticari işletmelerin ve konutların aynı şartlar altında kiralama rejimine tabi tutulduğunu belirten Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş konu hakkında yeni bir yasal düzenleme yapılmasının zorunlu hale geldiğini söyedi.



Söz konusu yasal düzenleme hakkında bilgi veren Altaş "Temmuz ayında talebimizi ilettik. Ancak sonrasında Meclis tatile girdi. Ekimde tekrar gündeme getireceğiz ve en kısa sürede uygulamaya girmesi için çalışacağız. Ülkemizde kiralamada sosyal koruma amacı var. Konut kiralayan, esnaf ve büyük perakende zincirleri aynı kira kanununa tabii. Ticaret alanındaki kiralama rejiminin farklı olması gerekir. Dünyanın pek çok yerinde bu şekilde uygulama var" diyerek Türkiye'nin de bu alanda düzenleme yapması gerekliliğine vurgu yaptı.



KONUTLA, TİCARİ GAYRİMENKUL KİRA SÖZLEŞMESİ İÇİN KURAL DEĞİŞECEK!



Düzenleme hakkında değerlendirmede bulunan Altış konutlar ve ticari gayrimenkuller için aynı şartlar altında imzalanan sözleşmelerde çok sayıda belirsizlik ve boşluk oluştuğunu belirterek yeni düzenleme sonrası ticari alan kira sözleşmelerinde borçlar kanunu yerine sözleşme hukuku geçerli olacak.



ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNDE KİRA İNDİRİMLERİ EN AZ 1 SENE DEVAM ETMELİ!



Pandemi nedeni ile işleri olumsuz etkilenen ve uzun süre boş kalan alışveriş merkezleri süreçte kira erteleme, kiralara indirim ve ciroya göre kira uygulaması gibi farklı yöntemlerle ayakta kalmayı başarmıştı. Alışveriş merkezlerinin ziyaretçi sayıları artmaya devam ederken Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) tarafından yapılan açıklama da ise mağazaların önünü görmesi için en az 6 ay ya da 1 senelik dönem için kira indirimlerinin devam ettirilmesi gerektiğini dile getirdi.



Emlak365.com