Kredili Ev Alımlarında Geri Ödenen Masraflar! Tapu Harcı, Ekspertiz Ücreti, Vergiler

Krediyle ev alan vatandaşlar alım satım sürecinde çeşitli kalemlerde bazı masraf ödemeleri yapıyorlar.
Kredili Ev Alımlarında Geri Ödenen Masraflar! Tapu Harcı, Ekspertiz Ücreti, Vergiler

Krediyle ev alan vatandaşlar alım satım sürecinde çeşitli kalemlerde bazı masraf ödemeleri yapıyorlar. Bu masraf ödemeleri ise evin değerine, kredinin tutarına göre çok yüksek rakamlara çıkabilmekte. Ev alan ve bu masrafları ödeyen vatandaşlar için ise bazı ödemeleri geri almak mümkün.

Türkiye'de satışı yapılan konutların çok önemli bir bölümü kredili satışlar kapsamında yapılıyor. Kredili yapılan satışlarda vatandaşlar kredi kullanım aşamasında, para tahsilatı sırasında, ipotek işlemlerinde, tapu devir tesliminde çok sayıda masraf ödemesi yapıyor.



EV ALIRKENEN ÖDENEN HANGİ MASRAFLAR DAHA SONRA GERİ ALINABİLİR?



Vatandaşlar ev alım satım sürecinde yapmış oldukları masrafların başında kredi ekspertiz ücreti geliyor. Bankalaırn yasal olarak aldıkları ekspertiz ücretinde bazı özel durumların oluşması durumunda ödemeler geri alınabilir. Emlak vergisi ödemelerinde de vatandaşların muafiyet hakları bulunuyor ve çoğu vatandaş bu hakkını bilmiyor. Bilinmeyen bir diğer hak ise bazı durumlarda tapu harçlarının ödenmemesi. Tüm bu hakları başlık başlık aktarıyoruz.



KREDİLİ EV ALIMLARINDA ÖDENEN EKSPERTİZ ÜCRETİNİN İADESİ



Öncelikle konut kredisi ekspertiz ücretleri bankalardan tarafından alınabilir. Ödeme sürecinde ise bankanın zorunlu olduğu yükümlülükler mevcut. Bilindiği üzere üçüncü taraf firmalar üzerinden gerçekleştirilen ekspertiz işlemleri için ödemeler bankaya yapılıyor. Banka bu ödemelere karşın müşterinin adına kayıtlı oluşturulmuş fatura düzenlemek zorunda. Eğer isme düzenlenmiş fatura verilmemişse ekspertiz ücretinin iadesi talep edilebilir. Burada ilk olarak bankaya daha sonra tüketici hakem heyetine başvuru yapılabilir.



TAPU HARCI İADESİ NASIL OLUYOR?



6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında kentsel dönüşüm projelerinde yer alan konutlada oturan vatandaşlara ek haklar sağlanıyor. İlgili kanunun 7. maddesine göre kentsel dönüşüm projesi kapsamında ev sahibi olan vatandaşlara; ücret ve harçlar, , veraset ve intikal vergisi, kullanılacak kredilerden alınan banka ve sigorta muameleleri vergisi ve tapu harcı muafiyeti sağlanıyor. Eğer ödeme yapılmışsa iade talep edilebiliyor.



Emlak365.com