Kredili veya Kredisiz Ev Almayı Düşünenler Ne Yapmalı? En Uygun Dönem Ne Zaman?

Ev almayı düşünenler için süreç beklenildiği gibi gitmiyor. Konut fiyatlarında yaşanan değişim ve konut kredisi faiz oranlarının istenilen seviyeye gelmemesi, ev almak isteyenler için engel olmaya devam ediyor.
Kredili veya Kredisiz Ev Almayı Düşünenler Ne Yapmalı? En Uygun Dönem Ne Zaman?

Ev almayı düşünenler için süreç beklenildiği gibi gitmiyor. Konut fiyatlarında yaşanan değişim ve konut kredisi faiz oranlarının istenilen seviyeye gelmemesi, ev almak isteyenler için engel olmaya devam ediyor. Önümüzdeki dönemde ev almak isteyenler için sürecin nasıl şekilleneceğine dair uzman yorumlarını derledik.

KREDİSİZ EV ALIMI İÇİN UYGUN BİR ZAMAN MI?

Konut kredisi kullanmadan, peşin ödeme ile ev almak isteyenler için süreç çok farklı işliyor. Konut sektöründe 2020 yazında yaşanan tarihi satış oranları konut stoklarının azalmasına neden olmuştu. Firmalar ve ikinci el konut sahipleri 2020 yazında bekledikleri satış rakamlarına ulaştılar. Üç aylık süreçte yaşanan konut satışları 2020 yılının geneline vurulduğunda hedeflenen oranının aşılmasını sağladı. Konut sektöründe yaşanan ani ve hızlı satışlar sonrası ise konut fiyatları bir anda yüzde 30'lara varan seviyelerde yükseldi.

Emlak sektöründe konut satışlarının çok ani hızla yükselmesinin ardından ise sonbahar döneminde faiz oranları yükseldi ve kademeli düşüşler yaşandı. Konut satışlarının sonbahar döneminde gerilediği, kış döneminde ise durma noktasına geldiği süreç içerisinde fiyatlarda yeninden belirlendi.

Firmalar bu dönemlerde bankaların sağlamadığı kredi olanaklarını kendi bünyelerinde sağlamaya başladılar. Belirli bir oranda peşinat ödemesi yapan müşterilere konut firmaları uzun vadeli konut satışları gerçekleştirdiler. Markalı konut satışlarına önemli bir katkıda bulunan kampanyalar firmaların stoklarına göre şekillendi. İkinci el konut sektöründe ise bu dönemde fiyat indirimleri yaşanmaya başladı. Yüzde 30'lara varan zamlanan konut fiyatları kış döneminde uzmanlara göre ortalama yüzde 15 ile yüzde 20 bandında bir indirim yaşadılar.

Yeni Konutlarda Maliyetler Yüksek

Ancak önümüzdeki dönemde piyasada satışa çıkarılacak konutlar için maliyet tehlikesi bulunuyor. 2020 pandemi sürecinde inşaat maliyet oranları çok yükseldi. Bu dönemde firmalar sık sık yapmış oldukları açıklamalarında maliyet oranlarının yükselmesinin konut fiyatlarına doğrudan yansıyacağını, bu durumun ise satışlara zarar vereceğini açıkladılar.

KREDİLİ KONUT SATIŞLARINDA 2021'İN 2. YARISI BEKLENİYOR

Konut kredisi faiz oranları en düşük seviye olarak yüzde 1.29 bandında bulunuyor. Bunun dışında müşterilere yüzde 1.36, yüzde 1.40 ve yüzde 50 bandı seviyelerinde kredi oranları sağlanıyor. Bu kredi faiz oranlarının yıllık maliyet oranları ise yüzde 23 ile yüzde 25 bandında bulunuyor. Bu denli yükselen konut kredisi faiz oranları vatandaşların beklemesine yol açıyor. Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal politika faiz oranlarının düşmesi için uzun bir süre ifadesini kullanmıştı. Ziraat Bankası Genel Müdürü Aydın ise 2021 yılının ikinci yarısında faiz oranlarının düşme gösterebileceğini aktardı.

Emlak365.com