Kulisler Isındı: Kanal İstanbul'a İlk Kazma 2021 Yılında Vurulabilir Mi?

Cumhuriyet tarihinin şimdiye kadar açıklanmış en büyük projesi olarak tüm Türkiye tarafından yakından takip edilen Kanal İstanbul projesi için temel atma töreni tartışmaları başladı.
Kulisler Isındı: Kanal İstanbul'a İlk Kazma 2021 Yılında Vurulabilir Mi?

Cumhuriyet tarihinin şimdiye kadar açıklanmış en büyük projesi olarak tüm Türkiye tarafından yakından takip edilen Kanal İstanbul projesi için temel atma töreni tartışmaları başladı. Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu tarafından yapılan tarih açıklaması beraberinden tartışmaları da getirdi. Peki, Kanal İstanbul'a ne zaman başlanacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilk olarak 2011 senesinde açıklanan Kanal İstanbul projesi hakkında son resmi açıklama Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yapılmıştı. Bakan Karaismailoğlu dev projede çalışmaları hızlandıklarını duyurmuştu.



Başta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu olmak üzere muhalefetin tüm gücü ile karşı çıktığı projede bu seferde "ilk kazma" tartışmaları alevlendi. Ulaştırma Bakın Karaismailoğlu'nun "2021 yılında ilk kazmayı vuracağız" açıklaması yeni tartışmaları da beraberinde getirdi.



KANAL İSTANBUL'A NE ZAMAN BAŞLANACAK, KANAL İSTANBUL İHALESİ BU SENE YAPILIR MI?



Kanal İstanbul projesi hakkında açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu "İhale için talipli olan çok var, çok farklı ülkeler var. 2021'de Kanal İstanbul için önemli ilerlemeler olacak" dedikten sonra projeye ilk kazmayı 2021 yılında vurmak için çalışmaya devam ettiklerini duyurmuştu. Yapılan açıklamayı değerlendiren Habertürk Gazetesi yazarlarından Olcay Aydilek konu hakkında Ankara kulislerinden derlediği bilgileri köşesinden paylaştı.



Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde bulunan Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü ile Karayolları Genel Müdürlüğü'nün projede kilit rol oynadığı belirtilirken Karayolları Genel Müdürlüğü için 2021 yılı yatırım programı kapsamında “Kanal İstanbul Bağlantı Yolları, Etüt, Proje ve Yapımı” adı altında 2013-2024 yılları arasında 8 milyar 629 milyon TL’lik bütçe ayrıldığı belirtiliyor.



KANAL İSTANBUL'UN YATIRIM TUTARI, MALİYETİ NE KADAR, KAÇ TL?



Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından tamamlanan fizibilite çalışması ile de Kanal İstanbul'un yatırım tutarı 15 milyar dolar olarak açıklanırken yatırım süresi de en az 7 sene olarak belirlendi.



KANAL İSTANBUL İHALESİ NE ZAMAN YAPILACAK?



Kanal İstanbul projesi ihale şartnamesi için Yap İşlet Devret modeli öne çıkarken ihalenin çok büyük olması nedeni ile 5 ya da 6 parçaya bölünerek yapılabileceği belirtiliyor. Ancak projenin ilerleme durumu gözönüne alınırsa ihalenin bu sene tamamlanması ve Kanal İstanbul'a ilk kazmanın bu sene vurulması oldukça düşük bir ihtimal olarak değerlendiriliyor.



Emlak365.com