Mahkemeden Emsal Karar: Kirasını Ödeyemeyen Esnaf ve Kiracılar İçin Yeniden Uyarlama Davası İle İndirim Umudu!

Pandemi özellikle de esnafı zor durumda bırakırken bu süreçte çok sayıda esnaf zorunlu kısıtlama kararları nedeniyle işyerini kapatmak zorunda kalmasına rağmen işyeri kirası ödemek zorunda kalmıştı.
Mahkemeden Emsal Karar: Kirasını Ödeyemeyen Esnaf ve Kiracılar İçin Yeniden Uyarlama Davası İle İndirim Umudu!

Pandemi özellikle de esnafı zor durumda bırakırken bu süreçte çok sayıda esnaf zorunlu kısıtlama kararları nedeniyle işyerini kapatmak zorunda kalmasına rağmen işyeri kirası ödemek zorunda kalmıştı. Süreçte mahkemeden kiracıları sevindirecek emsal karar çıktı. Yine işten çıkmak zorunda kalan kiracılar da borçlarını ödeme zorluğu yaşamıştı. Kira uyarlama davası ile kiracılara indirim umudu doğdu.

Koronavirüs salgılında en çok mağdur olanların başında işyerleri zorunlu olarak kapatılan esnaflar yer aldı. Çok sayıda restoran ve kafe zorunlu kısıtlama kararları kapsamında mağdur olurken özellikle de kiracı konumunda olan esnaflar süreçte açmadıkları dükkanlarına kira ödemek zorunda kalmışlardı.



Yine bu işyerlerinde çalışan kişilerin kapatma nedeni ile büyük bir bölümü ücretsiz izne ayrılarak kısa çalışma ödeneği ile daha düşük maaş almak zorunda kalmış ya da işten çıkarılmış, bu da kiracı olan kişilerin kira konusunda ödeme sıkıntısı yaşamasına neden olmuştu.



KİRA UYARLAMA DAVASI İLE KİRAYA İNDİRİM UMUDU HAKKINDA MAHKEMEDEN EMSAL KARAR ÇIKTI!



Konu hakkında açıklama yapan Doç. Dr. Umut Yeniocak kısıtlanan ve ciro kaybı yaşayan işyerleri hakkında mahkemeden emsal karar çıktığını belirterek kira uyarlama davası açılarak kirada indirim talep edilebileceğini söyledi. Bursa 4. Bölge Adliye Mahkemesi tarafından emsal karar verildiğini belirten Yeniocak "Salgın sebebiyle cirosunda büyük kayıp yaşayan bir esnaf 23 bin lira olan kira bedelinin yüzde 50 oranında düşürülmesi için dava açıyor ve daha süresi boyuncada indirimli kira bedeli olan 11 bin 500 TL ödemek için tedbir kararı istiyor.





Mahkeme tedbir kararını almayınca bu sefer kişi Bursa Bölge Adliye Mahkemesi'ne başvuruda ublunuyor ve bu sefer istediği kararı alarak aynı durumda olan binlerce esnaf için emsal karar niteliğindeki bir mahkeme kararı çıkartmayı başarıyor. Mahkeme tedbir kararı verilmediği takdirde esnafın işyerini tahliye etmek zorunda kalacağını, bu durumda davanın anlamsız bir hale geleceğini belirterek talebi haklı buluyor ve yüzde 50 indirimli kira ödenmesi talebini haklı buluyor.



Kiracıların haklarını aramak için dava açmaları gerektiğini belirten Yeniocak koranavirüs salgını nedeni ile kapalı olan ve hizmet vermeyen bir dükkandan hiçbir şey olmamış gibi aynı kira bedelinin alınmasının hukuken kabul edilemez bir durum olduğunu belirterek kira bedelinin indirilmesi, işyerinin pandemi nedeni ile kapatılmasının halinde kiranın ertelenmesi ya da taksitlere bölünerek ödenmesi gibi çok sayıda emsal karar bulunduğunu dile getirdi.



KONUTLARDA KİRA UYARLAMA DAVASI İLE KİRAYA İNDİRİM TALEP ETME HAKKI BULUNUYOR MU?



Konut kiralarına da değinen Yeniocak kiracı konumda olan kişinin koronavirüs salgını nedeni ile işten çıkarılması ve gelir kaybına uğraması durumunda kirasını bu nedenle ödeyemeyecek duruma düştüyse bu durumda konutlarda da kira uyarlama davası açılabileceğini söyledi.



Emlak365.com