Maliyetler Yüzde 30 Yükseldi Konut Fiyatları Artacak Diyen Sektör Uzmanlarından Konut Kredisi Kampanyası Açıklaması

Türkiye'de konut sektöründe bir durağanlık gözlemlenirken sektör uzmanları konut piyasasının bugününe ve yarınına dair değerlendirmelerde bulundular. Konut fiyatlarında ciddi bir yükseliş beklediklerini söyleyen uzmanlar net bir şekilde sektörün fotoğrafını çektiler.
Maliyetler Yüzde 30 Yükseldi Konut Fiyatları Artacak Diyen Sektör Uzmanlarından Konut Kredisi Kampanyası Açıklaması

Türkiye'de konut sektöründe yaşanan sorunlar uzmanlar tarafından değerlendirildi. Arz talep dengesinde meydana gelen bozulmaların ardından yüksek fiyatlarla konut satışı yapılmak zorunda kalınması konutta bir krizin kapısını araladı. Ayrıca konut üretiminin de durması emlak sektörünü bir kısır döngü içerisinde doktu.

KONUT ÜRETİMİ YAPILAMAZSA FİYATLAR KONTROL EDİLEMEZ NOKTAYA GİDECEK

Konut sektörüne dair değerlendirmeler yapan EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Konut sektöründe olağan dışı bir durum yaşanıyor. Arz ve talep dengesi bozuldu. Üretim için neredeyse hiçe yakın dersek yanılmayız. Mevcut üretimler devam ediyor. Kentsel dönüşümle konut üretimi var biraz. Erişilebilir konut üretimi neredeyse hemen hemen bitti. Üretimin az olması talep azalsa dahi arz talep dengesinde taşları yerinden oynatıyor. Konut fiyatları çok ciddi bir şekilde arttı. Sektörde artık dinamikler değişti. Yazlıklar kışlık olmaya başladı. Konut sektörü raylarına oturma çalışıyor. Ancak üretim yapılamazsa sektörü ciddi bir darboğaz bekliyor. Konut fiyatlarındaki artışlar rasyonel olmaktan çıkacak ve ciddi şekilde yükselecek.” dedi.

KONUT FİYATLARININ ARTIŞI KONUSUNDA BASKI VAR

Konut fiyatlarının yükseliş eğiliminin sürdüğünü söyleyen EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Türkiye'de her zaman bir konut ihtiyacı var. Nüfus büyüyor ve nüfusta hareketlilik meydana geliyor. Konuta talep yüzdesel olarak azaldı ama arz da artmadığı için taleple arz birbirini dengeleyemiyor. Bu da fiyatlarda artış yönünde bir baskı meydana getiriyor. Sektör yeni konut da üretemediği için stok konutların fiyatları yükseliyor. Satışlar da azaldığından dolayı yeni konut üretimine dair de hamleler bu maliyetlerle yapılamıyor. Çok bilinmeyenli bir denklem ile karşı karşıyayız. Konut kredisi kampanyaları ile sektörel canlanma yakalanabilir.” ifadelerini kullandı.

EMLAK PİYASASI DARALMA TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA

Emlak piyasasının daralma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını söyleyen EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Konut projelerini öyle bir anda haydi yapıyoruz diyerek yapamazsınız. Bir konut projesinin tamamlanması için en az 3-4 yıl gerekiyor. Bugün bir proje yapalım deseniz en az gerçekleştirme süreniz 24 aydır. Bugün bir önlem alınmadığı takdirde emlak piyasası önümzüdeki 3-4 yıl içerisinde daha da darlaşacak. Bu da fiyatları oldukça olumsuz bir şekilde etkileyecek.” şeklinde konuştu.

YENİ KONUT PROJELERİNE İHTİYAÇ VAR

Türkiye'nin yeni konut projelerine ihtiyaç duyduğunu söyleyen Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, “Nitelikli konuta ulaşma konusunda Türkiye'yi bir darboğaz bekliyor olabilir. Pandemi öncesinde başlayan sıkıntılı süreç pandemi ile zireye ulaştı ve yeni konut projeleri üretilemedi. Arz talep dengesinde de bundan dolayı bir bozulma meydana geldi. Kentsel dönüşüm burada çok önemli. İstanbul'da bu konuda yoğun çalışmalar var. Önümüzdeki dönemlerde ciddi şekilde yeni konut projelerine ihtiyacımız var.” dedi.

MALİYETLER YÜZDE 30 ARTTI AMA KONUT FİYATLARINA EKLENMEDİ

İnşaat sektöründeki maliyet artışına dikkat çeken Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, “İnşaat sektöründe yüzde 30'luk bir maliyet artışı oluştu. Bu maliyet artışları şu anda fiyatlara eklenmiş değil. Devam eden projeler varsa, yeni başlayacak konut projeleri olacaksa bu maliyet artışlarının oraya yansıdığını görebileceğiz. Yılın ikinci yarısından sonra yeni projeler duymaya başlayacağız. Bunlarda fiyatlar şu andakinden yüksek olacaktır. Arsa boyutu bir başka konu. Yeni arsa stoku ne kadar kolay oluşturulursa sektöre katkı olacaktır. Malzeme maliyetinin yanında kredi maliyetleri de var. Bunların tamamını üst üste koyduğumuzda bir anda olmasa da konut fiyatlarının zaman içerisinde yükselmesine neden olacaktır.” ifadelerini kullandı.

KONUT KREDİSİ KAMPANYASI BEKLENTİSİ OLUŞTU

Yeni bir konut kredisi kampanyasının sektöre can suyu vereceğini söyleyen Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, “Türkiye'de orta gelir grubuna hitap eden konutlara talep her zaman olur. Alt gelir grubuna dair kamu tarafından projeler sürekli yapılıyor. Orta gelir grubunun konut talepleri çok yoğun olacaktır. Bu yönde bir talep öngörüyoruz. Yılın ikinci yarısında piyasalar açılacaktır. Konut satın almak için en önemli nokta konut kredisi faiz oranlarıdır. Bunu geçtiğimiz yaz net bir şekilde gördük. Bu yaz aylarında benzer bir konut kredisi kampanyası olabilir.” şeklinde konuştu.