Mart 2021 Kira Artış Oranı ve TÜİK TEFE TÜFE Şubat Ayı Enflasyonu Açıklandı!

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK merakla beklenen Şubat ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.
Mart 2021 Kira Artış Oranı ve TÜİK TEFE TÜFE Şubat Ayı Enflasyonu Açıklandı!

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK merakla beklenen Şubat ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK TEFE TÜFE Şubat 2021 enflasyon rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması ise ev sahipleri tarafından uygulanacak olan tavan zam oranı sınırı olması nedeni ile ev sahipleri ve kiracılar tarafından merakla bekleniyordu.

MART AYINDA KİRALARA KAÇ TL ZAM GELDİ?

Enflasyon rakamları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından hesaplanarak her ay takip eden bir sonraki ayın ilk haftası içerisinde ilan edilen enflasyon rakamları maaş zammından, kredi faizlerine, kira artış oranından mevduat faiz oranlarına kadar pek çok kaleme etki ettiği için tüm Türkiye tarafından yakından takip ediliyor.

Hatırlanacağı üzere Ocak ayında enflasyon beklentilerin üzerinde yıllık enflasyon rakamı yüzde 14.97 olarak gerçekleşirken aylık enflasyon rakamı ise yüzde 1.68 olarak gerçekleşmişti. Şubat ayı resmi kira artışı zam oranı ise yüzde 12,53 olarak ilan edilmiş, ev sahipleri bu oran üzerinden zam yapma hakkı elde etmişti.

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamına göre Şubat ayı enflasyonu TÜFE'de (2003=100) 2021 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %0,91, bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,60, bir önceki yılın aynı ayına göre %15,61 ve on iki aylık ortalamalara göre %12,81 artış gerçekleşti.

Mart 2021 Kira Artış Oranı ve TÜİK TEFE TÜFE Şubat Ayı Enflasyonu Açıklandı!

MART AYI KİRA ARTIŞ ORANI 2021 HESAPLAMA!

Konut Kirası: 1.000 Lira

TÜİK TEFE TÜFE Mart 2021 Kira Artış Oranı: % 12.81

Mart Ayı Kira Zammı Tutarı: 128.10 TL

Mart 2021 Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 1.128,10 TL

Mart 2021 Kira Artış Oranı ve TÜİK TEFE TÜFE Şubat Ayı Enflasyonu Açıklandı!

EV SAHİBİ KİRAYA EN FAZLA NE KADAR ZAM YAPABİLİR, KİRA ARTIŞI ZAMMI ORANI NASIL HESAPLANIR?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında imzalanan kira sözleşmesi hem ev sahibinin hem de kiracının haklarını koruma altına alması açısından büyük önem taşımaktadır. Ev sahibi ile kiracı arasında imzalanarak kabul edilen kira sözleşmesinde bunun aksini gösteren bir madde bulunmuyorsa bu durumda imzalanan kira sözleşmesi 1 senelik yani 12 aylık olarak düzenlenmiş kabul edilir. Kira sözleşmesi bu nedenle yılını doldurduğu anda yenilenir. Bu yenileme işleminde ev sahibinin kiraya zam yapma hakkı ortaya çıkar.

Kira artış oranı zammı yıl başında değil kira sözleşmesinin tarihinin dolduğu 12. ay itibari ile yapılır. Ancak kira sözleşmesinin maddeleri arasından bunun aksini gösteren yönde "kira zam oranı 6 ay da bir belirlenir", "kiraya 3 sene boyunca zam yapılmayacaktır" gibi ibareler bulunuyorsa bu durumda kira artışı zam oranı için sözleşmede yer alan ibare geçerli olarak kabul edilir.

Sürenin dolduğu ay içerisinde açıklanan enflasyon rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması resmi kira artışı zam oranı olarak uygulanır. Ev sahibi kiraya en fazla bu rakam üzerinden zam yapma hakkına sahiptir. Bu oranın üzerinde bir rakam için her iki taraf rıza gösterse dahi zam yapılması kanunen yasaktır. Ancak ev sahibi ile kiracının arasındaki karşılıklı rıza ile uzlaşmaya bağlı olarak daha düşük bir oranda zam yapılmasına izin verilmektedir. Yani açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinde zam yapılması yasaklanırken bu oranın altında bir zam yapılmasına izin verilebilmektedir.

Mart 2021 Kira Artış Oranı ve TÜİK TEFE TÜFE Şubat Ayı Enflasyonu Açıklandı!

EV SAHİBİ KİRAYA HER SENE ZAM YAPABİLİR Mİ, KİRAYA NE ZAMAN ZAM YAPILIR?

Kira artışı zam oranı Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından hesaplanarak aylık olarak ilan edilen enflasyon rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanır. Ev sahibinin kiraya her sene kira sözleşmesi tarihi dolduğu anda zam yapma hakkı vardır. Yani kira sözleşmesi yenilendiği anda ev sahibi kiraya zam yapabilir. Kira artışı zam oranı yıllık olarak sözleşmenin yenilendiği anda yapılır. İmzalanan kira sözleşmesi tarihi dolmasına rağmen iptal edilmediği takdirde otomatik olarak yenilenmiş kabul edilir. Bu nedenle taraflardan birinin kira sözleşmesini iptal etmek istemesi durumunda diğer tarafa bunu yazılı olarak bildirmesi ve kira sözleşmesini iptal ettiğini duyurması yasal zorunluluktur.