Meral Akşener'den Kanal İstanbul Projesi Açıklaması! Durdurun

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kanal İstanbul Projesi hakkında konuştu. Akşener Kanal İstanbul dışında Akkuyu Nükleer Tesisler hakkında da açıklamalarda bulundu.
Meral Akşener'den Kanal İstanbul Projesi Açıklaması! Durdurun

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaş kararı sonrasında Türkiye'de gözler boğazlara dönmüştü. Türkiye'nin boğazları savaş gemilerine kapatmasına ilişkin alabileceği kararlar gündemde tartışmaya açılırken Möntro Boğazlar Sözleşmesi hatırlatıldı.

Bu sözleşmede yer alan maddeelerin hatırlatıldığı açıklamalarda; 4. madde üzerinden açıklamalar yapıldı. Konuya ilişkin son açıklama ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi. Çavuşoğlu açıklamasında "Boğazlar’dan savaş gemilerinin geçişini Türkiye durdurabilir Ama Montrö Sözleşmesi’nde ayrıca bir şey var. Burada savaşın tarafı olan ülkelerin gemilerinin kendi üslerine dönme talebi olursa, o zaman ona izin verilmesi gerekiyor. " dedi.

Açıklamasının sonunda ayrıca bu sözleşmede yer alan 19., 20. ve 21. maddeleri de hatırlatan Çavuşoğlu kıyıdaş ülkenin gemisi kendi üssüne dönme talebiyle geçmek isterse buna izin verileceğini söyledi.

MÖNTRO SÖZLEŞMESİ KONUŞULURKEN KANAL İSTANBUL AÇIKLAMASI

Türkiye'nin kuzeyinde başlayan savaşın ardından yeniden gündeme gelen boğazlar konsunda bir açıklamada İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'den geldi. Kendisine ait sosyal medya hesabından bir açıklamada bulunan Akşener taleplerini dile getirdi.

Kanal İstanbul, Akkuyu Nükleer Tesisi hakkında açıklamalarda bulunan İYİ Parti Lideri "Türkiye, Rusya ile kurduğu asimetrik ilişki modelinden sıyrılmalı, kendisini kırılgan hale getiren S400'lerden acilen kurtulmalı, Akkuyu nükleer santralini derhal millileştirmeli, bölgesel istikrara risk oluşturabilecek Kanal İstanbul projesini durdurmalıdır." ifadelerini paylaştı.

Fatih Altaylı'dan da Kanal İstanbul Açıklaması

Gazeteci Fatih Altaylı'da Kanal İstanbul Projesi konusunda bir açıklamada bulundu. Habertürk yazarı "İyi ki, Kanal İstanbul gibi bir şeyi yaparak Montreux Anlaşması'nı bypass etmemiz talebiyle karşımıza geleceklerin eline koz verememişiz" ifadelerini kullandı.