Merkez Bankası'ndan Son Dakika Konut Fiyatlarına Yüzde 30 Zam Açıklaması!

Merkez Bankası hedonik konut fiyat endeksi için son rakamlar açıklandı. Açıklanan rapora göre Türkiye'de konut fiyatları 2020 yılının son ayı olan Aralık ayında da hızlı yükselişini sürdürdü.
Merkez Bankası'ndan Son Dakika Konut Fiyatlarına Yüzde 30 Zam Açıklaması!

Merkez Bankası hedonik konut fiyat endeksi için son rakamlar açıklandı. Açıklanan rapora göre Türkiye'de konut fiyatları 2020 yılının son ayı olan Aralık ayında da hızlı yükselişini sürdürdü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası hedonik konut fiyat endeksi Aralık 2020 raporuna göre yaşanan yükseliş ile endeks 154,8 değerini aldı.

MERKEZ BANKASI KONUT FİYAT ENDEKSİ YÜKSELİŞİNİ SÜRDÜRDÜ!

2020 yılında başlatılan düşük faizli kredi desteği kampanyaları ile yükselişini sürdüren konut satış rakamları fiyatları da yukarıya çekti. Hem devlet bankaları tarafından başlatılan 1 sene ertelemeli 0.64 faizli konut kredisi desteği hem de stok sorunu nedeni ile yapı kayıt izin belgesi rakamlarında yaşanan düşüş ile konut fiyatları yükselişini sürdürdü.

Hem konut üretiminin düşmesi hem de talebin katlanarak artması konut fiyatlarında yükselişe neden oldu. Bu yükseliş Merkez Bankası tarafından bugün açıklanan konut fiyat endeksi rakamlarına da yansıdı. Konut fiyatları endeksi 2020 yılının Aralık ayında bir önceki aya oranla yüzde 1,7 oranında artış gösterirken, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 30,3 oranında ve reel olarak ise yüzde 13,7 oranında artış gösterdi.

Merkez Bankası'ndan Son Dakika Konut Fiyatlarına Yüzde 30 Zam Açıklaması!

KONUT FİYATLARI YÜKSELİŞİNİ SÜRDÜRDÜ!

Açıklanan rapora göre konut fiyat endeksi yüzde 30,3 oranındaki yükselişin ardından 154,8 değerini alırken yeni konutlar fiyat endeksi yüzde 31,6 oranında ve yeni olmayan konutlar fiyat endeksi ise yüzde 30,2 oranında yükseliş gösterdi. Yaşanan bu yükselişin ardından Türkiye genelinde konut metrekare birim fiyatı 3 bin 887,50 TL olarak güncellendi.

Türkiye'de 3 büyük ilde yaşanan fiyat artışları dikkate alındığında İstanbul'da konut fiyatlarına yüzde 27,9 oranında zam gelirken Ankara'da konut fiyatlarına yüzde 30,2 oranında ve İzmir'de ise konut fiyatları yüzde 29,4 oranında zam geldi. 3 büyük şehirde konut fiyatlarına en yüksek zam yüzde 30,2 oranı ile Ankara'da gelirken konut metrekare satış fiyatı en yüksek olan il ise metrekare birim fiyatı 6 bin 483 TL olarak uygulanan İstanbul oldu.

Emlak365.com