Muğla Gökova Körfezi SİT Kararı Resmi Gazete'de Sırada Bodrum ve Fethiye Var
Türkiye'nin doğal güzelliği ile cennetten bir parçayı andıran en değerli bölgelerinden biri olan Gökova Körfezi bu güzelliği gelecek nesillere aktarmak üzere SİT alanı ilan edilmişti. Bölge hakkında Bakanlar Kurulu tarafından verilen SİT alanının daraltılması kararının Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bölgede büyük tepkilere neden oldu.
Karar 16 Martta Resmi Gazete'de Yayımlanmıştı
Karar 16 Mart 2018 tarihinde Resmi Gazete sayısında yayımlanmış ve deyim yerindeyse sessiz sedasız uygulamaya alınmıştı. Ancak verilen karar ile beraber SİT alanın daraltılacağı bölge içerisinde Turunç, Bördübet ve Akyaka gibi doğal cennet koylarının da yer alması kısa sürede kararın duyulması ile tepkinin çığ gibi büyümesine neden oldu. "Devlet eli ile doğa katliamı" olarak lanse edilen gelişme sonrasında hem doğa gönüllüleri hem de bölge halkı karara çok sert tepki gösterdi.
Deniz Dahil Olmak Üzere Bölge İmara Açıldı
Verilen Bakanlar Kurulu Kararı sonrasında Gökova Körfezi SİT alanı olarak belirlenen bölgenin daraltılması ve denizde dahil olmak üzere bölgenin imara açılması resmi hale getirildi. Yani bölge resmen imara açılmış oldu. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan, doğal güzelliği ile eşsiz bir manzara sunan bölgenin imara açılmasına en sert tepkiyi Muğla Belediyesi gösterdi ve belediye resmi olarak Muğla İdari Mahkemesine başvuruda bulunarak kararın iptalini istedi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Osman Gürün verilen bu kararın resmen doğa katliamı anlamına geldiğini belirterek kıyıların bu karar ile büyük bir tehdit altına girdiğini iddia etti.
Korunması Gereken Alanlar Risk Altına Girdi
Başkan Gürün yapmış olduğu açıklamada kendilerinin yapmış olduğu sunumun ve önerilerin hiçbir şekilde dikkate alınmadığını iddia ederek Bakanlar Kurulunun kendi çalışmasını yürüttüğünü ve kararları da bu şekilde aldığını dile getirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile beraber Gökova Körfezi SİT alanı Akbük koyundan başlayarak Bordübet koyuna kadar uzanan şeritte orman ve deniz kıyılarını da kapsayacak şekilde daraltıldı. Yapılan daraltma işleminin sonucunda birinci SİT alanında yer alan 34 bin 162 hektarlık alan daraltılarak 12 bin 544 hektar seviyesine çekildi. Daraltılan bu alanın 2 bin 477 hektarı ise denizde yer aldı.
Sırada Fethiye ve Bodrum Mu Var?
Verilen karar kamuoyunda büyük rahatsızlığa neden olurken Fethiye ve Bodrum içinde benzer bir karar üzerinde çalışıldığı iddiaları kamuoyu tepkisinin artmasına neden oldu. Fethiye'den başlayarak Bodrum'a kadar uzanan bir şerit üzerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çalışılma yapıldığı iddiaları ayyuka çıkarken Bakanlık bu konu hakkında bir açıklamada bulunmadı. Kaynak: emlak365.com