Murat Kurum'dan Riskli Yapılarda Oturanlara Kentsel Dönüşüm ve Devlet Desteği Açıklaması

Ankara Üniversitesi Tandoğan Kampüsü Uygulamalı Bilimler Fakültesi'nde, 'Türkiye'de Kentsel Dönüşüm Politikaları ve Uygulamalarında Yeni Yaklaşımlar' programı düzenlendi.
Murat Kurum'dan Riskli Yapılarda Oturanlara Kentsel Dönüşüm ve Devlet Desteği Açıklaması

Ankara Üniversitesi Tandoğan Kampüsü Uygulamalı Bilimler Fakültesi'nde, 'Türkiye'de Kentsel Dönüşüm Politikaları ve Uygulamalarında Yeni Yaklaşımlar' programı düzenlendi.

Programa katılan isimlerden birisi olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum bu alanda yürütülen çalışmalara değindi. Geçmiş dönemlerde yapılan ve bundan sonraki süreçlerde yapılacak projeler hakkında açıklamalarda bulunan Murat Kurum, vatandaşlara sağlanan haklar hakkında konuştu.

MURAT KURUM'DAN KENTSEL DÖNÜŞÜM AÇIKLAMASI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum konuşmasının başında kentsel dönüşüme verilen önem üzerinde durdu. Terör kadar önemli bir konu olduğunu ifade eden Murat Kurum 2012 yılından itibaren hükümet olarak bu alanda çok önemli adımlar atıldığını söyledi.

Bakanlığın kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında konuşan bakan Murat Kurum gelecek hedeflerine değindi. 2012'den itibaren 1.5 milyon konutun dönüşümünün sağlandığını ifade eden Bakan Murat Kurum, 5 yıllık süreç için de hedefin 1.5 milyon konutun dönüştürülmesi olduğunu söyledi. Bu hedef kapsamında bakanlık 1.5 milyon konutun dönüşümünü sağlamayı amaçlıyor.

YENİ KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN SAĞLANAN HAKLAR

Kentsel dönüşüm kapsamında konuşmasına vatandaşların şuan da oturdukları konutlar için yapmaları gereken işlemlere dair açıklamalarda bulunarak devam eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum "Vatandaşımız riskli binada oturuyor mu oturmuyor mu? Bu çok basit bir şekilde tespit edilebiliyor. Bizim yetkilendirilmiş kuruluşlarımıza başvurdukları zaman binaların riskli olup olmadığını, tespit edebilirler." dedi.

Vatandaşların oturdukları konutların riskli olduğu tespit etmeleri durumunda, ne yapılacağını açıklayan Murat Kurum uygulamada mevzuat hakkında bilgi verdi. P

Binanı riskli olması durumunda Çevre Bakanlığı olarak biz tapuya şart koyuyoruz, diyen Çevre Bakan Kurum bu tespitin ardından binanın bir ay içerisinde yıkılması gerektiğini söyledi. Kanunen sürecin bu şekilde ilerlediğini ifade eden Bakan Kurum konuşmasına devlet tarafından sağlanan desteklere dair açıklamalarda bulunarak devam etti.

KENTSEL DÖNÜŞÜM DESTEKLERİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum riskli binalar için yıkım kararı alınması durumunda sağlanan destekler hakkında "Peki bina yıkıldı, vatandaşımız çaresiz mi kaldı? Hayır. Bu süreçte kentsel dönüşüm kanunu kapsamında vatandaşımız biz başvurduğu zaman gerek kira yardımı gerek taşınma yardımı gerekse kamulaştırma yardımı ki bugüne kadar 15,5 milyar lira para ödendi bu kapsamda" ifadelerini kullandı.