Müşterek Konut Ne Demek, Boşanmada Aile Konutunun Paylaşımı Nasıl Olur?

Özellikle de pandemi döneminde hem yaşanan ekonomik sorunlar hem de çiftlerin zorunlu karantina döneminde evde beraber geçirdikleri zamanın artması ile beraber boşanma oranları rekor seviyeye ulaştı.
Müşterek Konut Ne Demek, Boşanmada Aile Konutunun Paylaşımı Nasıl Olur?

Özellikle de pandemi döneminde hem yaşanan ekonomik sorunlar hem de çiftlerin zorunlu karantina döneminde evde beraber geçirdikleri zamanın artması ile beraber boşanma oranları rekor seviyeye ulaştı. Boşanma sürecinde yaşanan en büyük sorunların başında ise aile konutunun paylaşılması konusu yer alıyor.

MÜŞTEREK KONUT NE DEMEK?

Boşanmada en çok anlaşmazlık yaşanan konuların başında müşterek konut adı ile de anılan aile konutu yer almaktadır. Aile konutu evlilik sonrası çiftlerin barınmak amacı ile sürekli olarak kullanmış oldukları ve ortak ikamet ettikleri oturma yeridir.

Medeni Kanunun 194. maddesi kapsamında müşterek konut ya da aile konutu tanımı yapılmakta olup bu konutların evlilik birliği içerisinde yer alması şarttır. Yazlık gibi sürekli olarak ikamet eden edilmeyen konutlar ortak kullanılsa dahi müşterek konut olarak kabul edilmez.

BOŞANMADAN SONRA AİLE KONUTUNUN DURUMU NE OLUR?

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un 5. maddesi kapsamında müşterek konutun tahsisi konusunda korunan kişi öncelikli olarak kabul edilmektedir. Hakimler sosyo ekonomik duruma, hukuka ve hakkaniyete uygun olmasına göre müşterek konutun kimde kalması gerektiğine karar verir. Günümüzde kadınların çalışmaması ve erkeklere oranla daha az gelire sahip olması nedeni ile müşterek konutun eşlerden birine tahsis dilekçesi yazılmamışsa bu durumda aile konutu genelde kadına tahsis edilmektedir. Boşanmada aile konutunun paylaşımı için ise eşler eşit oranda hak sahibi olup, evlilik tarihi sonrasında edinilen tüm mallar ortak mal olarak kabul edilir.