Müteahhitler ile Çimentocuların Kavgasında Mahkeme Yolu Gözüktü!
İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu tarafından yapılan çimento fiyatlarına gelen fahiş zamlar nedeniyle grev kararı büyük tartışmaları da beraberinde getirmişti. Çimento sektörü temsilcileri ortaya atılan iddiaları şidetle reddetmiş ve müteahhitlere tepki göstermişti.
Süreçte Türkiye'nin lokomotif sektörleri arasında yer alan inşaat sektöründe yaşanan tartışmalara Rekabet Kurulu da dahil oldu. Fiyat - Maliyet tartışmaları üzerine Rekabet Kurulu her iki sektörün açıklamış olduğu rakamları mercek altına alma kararı aldı.
İNŞAAT SEKTÖRÜ GREV KARARI ALDI! MÜTEAHHİTLER 2 EYLÜL TARİHİNDE GREVE GİDİYOR
Hatırlanacağı üzere çimento sektörü tarafından Ekim ayında yapılacağı açıklanan 50 liralık zam duyurusu sonrasında inşaat sektörü temsilcileri istişare toplantısı yapmıştı. Bu toplantı sonrasında İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu tarafından sosyal medya hesabı üzerinden yapılan paylaşımda çimento fiyatlarına yapılan zamlar nedeni ile grev kararı alındığı ilan edilmişti.
Müteahhitler tarafından yapılan açıklamada gelecek olan son 50 liralık zam ile beraber maliyetlerde yaşanan yüzde 60 artışa rağmen çimento fiyatlarına yüzde 200'ün üzerinde zam nedeniyle grev kararı alındığı duyurulmuştu. Müteahhitler çimento sektöründe kartelleşme olduğunu, sektörde yer alan üretilcilerin birbirleri ile anlaşarak ve pazarı bölerek fahiş zamlar yapıldığını iddia etti.
ÇİMENTO ÜRETİCİLERİ: BİZİ HEDEF GÖSTERİYORLAR, FİYAT ARTIŞLARI MAKUL!
Müteahhitlerin hedef tahtasına oturttukları çimento üreticileri ise kendilerini savundu. Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası ÇEİS Genel Sekreteri Serdar Şardan yapmış olduğu açıklamasında yüzde 200'lük zam açıklamasının gerçek olmadığını ve inşaat sektöründe maliyet hesabında çimento kaleminin sadece yüzde 3 olduğunu iddia etti.
Rekabet Kurulu Kurucu Başkanı Prof. Dr. Aydın Ayaydın ise Sözcü Gazetesi'ne yapmış olduğu açıklamada kendilerinin hesaplamalarına göre çimento üretiminde maliyetin yüzde 80 oranında arttığını çimento fiyatlarına ise yüzde 120 oranında zam yapıldığını dile getirdi. Bu işin bu şekilde sürdürülemez olduğunu belirten Ayaydın çimento üreticileri tarafından yapılacağı ilan edilen 50 liralık zammın şu an için geri çekildiğini belirterek sektörün biran önce kendisine çekidüzen vermesi gerektiğini söyledi.
Çimentonun inşaat sektöründeki gerçek payının ise yüzde 8-10 arası olduğunu belirten Ayaydın inşaat sektöründe şu anda yüksek maliyetler nedeni ile ardı ardına iflaslar yaşandığını belirterek böyle bir ortamda maliyetlere eklenen yüksek karların binilen dalı kesmek olduğunu dile getirdi.