Ne Dolar, Ne Altın! En Çok Ev Alan Kazandı, Türkiye'de Konut Fiyatları Son 11 Senede Yüzde 411 Oranında Arttı!

Merkez Bankası tarafından açıklanan konut fiyatları endeksi raporuna göre Türkiye'de konut fiyatları son 11 senede yüzde 411,54 oranında artış gösterdi.
Ne Dolar, Ne Altın! En Çok Ev Alan Kazandı, Türkiye'de Konut Fiyatları Son 11 Senede Yüzde 411 Oranında Arttı!

Konut fiyatlarında baş döndüren yükseliş tüm hızı ile devam ederken Türkiye dünya genelinde konut fiyatlarının en çok artış gösterdiği ülkeler arasında ilk sırada yer almıştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TCMB tarafından açıklanan fiyat endeksi raporuna göre konut fiyatları son 11 senede nominal bazda yüzde 411,54 oranında artış gösterdi.

Endeksin ilk tutulmaya başlandığı 2010 senesinin Ağustos ayından 2021 senesinin Ağustos ayı süresine kadar Türkiye genelinde ev fiyatları 11 senelik zaman diliminde nominal olarak yüzde 411,54 gibi rekor oranda yükseliş göstermiş oldu. Aynı dönemde TÜFE endeksi ise yüzde 318,60 oranında yükseldi. Yani konut fiyatları enflasyondan yüzde 93 puan daha yükseliş göstermiş oldu.

KONUTA YATIRIM YAPILIR MI, EV ALMAK İÇİN DOĞRU ZAMAN MI?

Yeni Çağ Gazetesi yazarı Esfender Korkmaz tarafından yazılan yazıda "2010 yılı Ağustos ayında yüzde 121,84 olan MB TÜFE bazlı reel kur endeksi, 2021 yılı Ağustos ayında 62,82 oldu. TL bu dönemde reel olarak yüzde 93,95 oranında değer kaybetti. Kurlar aynı oranda arttı.

11 yılda konut fiyatlarındaki artış, kur artışlarına yakın oldu. Demek ki Türkiye'de konut fiyatları, son on bir yılda kur artışına yakın oldu ve fakat son bir yılda kurların üstünde arttı" diyerek konuta yatırım yapanların aynı zamanda kira geliri de elde ettiklerine dikkat çekti.

Türkiye'de şu anda konut fiyatlarında balon olmadığını belirten Korkmaz gayrimenkul fiyatlarının kısa vadede düşse bile hızlı nüfus artışı ile konut fiyatlarındaki yükselişin devam edeceğini öngördü.