NEF / Timur: Yükselen Konut Kredisi Faiz Oranları ve Dolar Kuru Konut Satışlarını Nasıl Etkiler, Ev Fiyatları Düşecek Mi, Yükselecek Mi, Ne Olur, Ne Zaman Düşecek?

faiz Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından verilen 1 sene ertelemeli düşük faizli kredi kampanyasının ani olarak sonlandırılması sonrasında konut kredisi faiz oranları büyük bir hızla yükselerek yüzde 1 seviyesinin üzerine çıkmıştı.
NEF / Timur: Yükselen Konut Kredisi Faiz Oranları ve Dolar Kuru Konut Satışlarını Nasıl Etkiler, Ev Fiyatları Düşecek Mi, Yükselecek Mi, Ne Olur, Ne Zaman Düşecek?

faiz Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından verilen 1 sene ertelemeli düşük faizli kredi kampanyasının ani olarak sonlandırılması sonrasında konut kredisi faiz oranları büyük bir hızla yükselerek yüzde 1 seviyesinin üzerine çıkmıştı. Hem dolar kurunda yaşanan yükseliş hem de faiz oranlarındaki bu hızlı çıkış sonrası gözler konut ve gayrimenkul sektörüne çevrildi. Piyasanın nasıl etkileneceği konusunda ise kritik açıklama NEF Yönetim Kurulu Başkanı Ender Timur tarafından yapıldı. Konut satışları düşecek mi, konut fiyatlarına indirim var mı, ev fiyatları ne zaman düşecek, neden yükseldi?

Türkiye ekonomisinin en önemli sektörleri arasında yer alan inşaat sektörü için verilen konut kredisi desteği Ağustos ayı sonu itibari ile bitmişti.



Haziran ayında başlayan ilk 1 senesi ödemesiz dönemli sıfır konutlar için yüzde 0.64 ve ikinci el konutlar için yüzde 0.74 faizli konut kredisi desteği paketi sayesinde pandemi nedeni ile büyük darbe alan konut satış rakamları hızlı yükselmiş, Temmuz ayında Cumhuriyet tarihinin satış rekoru kırılmıştı.



KONUT FİYATLARI NEDEN YÜKSELDİ?



Ancak kredi faiz indirimi haberinin gelmesi ile beraber ne yazık ki bazı fırsatçı ev sahipleri aynı günün akşamında konut fiyatlarına rekor zamlar yapmış, gelen zamlar nedeni ile çok sayıda şikayet konusu oluşmuştu. Zam haberlerinin ardından kamu bankaları flaş bir açıklama yayımlamış ve konut fiyatlarına zam yaptığı belirlenen sıfır konut projelerinin kampanya kapsamı dışında tutulacağını belirterek sıfır konut fiyatlarına gelen zamların daha sınırlı tutulmasını sağlamıştı.



1 sene ertelemeli düşük faizli konut kredisi desteği haberi ile vatandaşın adeta konut almaya koşması ile başlayan rekor talep ne yazık ki konut fiyatlarında kontrolsüz bir zam yağmuru yaşanmasına neden oldu. Talebin arttığı, konutun ise sınırlı olduğu piyasada fiyatlar yükseldi.



Sektörde yaşanan gelişmeleri yakından takip etmek için;



İnstagram Hesabımız için TIKLAYIN



Android uygulamamız için TIKLAYINIZ

İOS uygulamamız için TIKLAYINIZ



NEF / Timur: Yükselen Konut Kredisi Faiz Oranları ve Dolar Kuru Konut Satışlarını Nasıl Etkiler, Ev Fiyatları Düşecek Mi, Yükselecek Mi, Ne Olur, Ne Zaman Düşecek?



KONUT KREDİSİ FAİZLERİNDEKİ ARTIŞ KONUT SATIŞLARINI ETKİLER Mİ, KONUT SATIŞ RAKAMLARI DÜŞECEK Mİ?



Bloomberg HT kanalının canlı yayınına konuk olan NEF Yönetim Kurulu Başkanı Ender Timur yapmış olduğu değerlendirmesinde "Birinci elde satışlarda ikinci el kadar yoğun talep olmadığı için o kadar büyük bir fiyat artışı yaşanmadı. Şu anda sıfır konut projelerinin satış ofislerinde Haziran ve Temmuz aylarında ki kadar olmasa da halen bir yoğunluk yaşanıyor.



Sıfır konutlarda yüzde 0.74 olmasa da yüzde 0.99 ile kredi desteği sürüyor. Konut kredisi faiz oranlarında bu oranların korunması halinde konuta talep devem edecektir" dedi.



KONUT FİYATLARI NEDEN ARTTI? EV FİYATI DÜŞECEK Mİ, YÜKSELECEK Mİ?



Konut fiyatları yüzde 26'ya varan fiyat artışı yaşanmasını değerlendiren Timur "Fiyat artışında Merkez Bankası konut fiyat endeksi tarafına bakarsak artış ilk 7 ayda yüzde 14 olarak gerçekleşti. Bağdat Caddesine bakarsak konutun kalbi orada artar çünkü en fazla stok oradaydı. Buradaki konut stoku hemen hemen bitti.



Yani iki aylık indirim ile konut stoku büyük bir hızla tükendi. Enflasyona karşı korumalı ürünler ki gayrimenkulde bunun içerisinde bunlar hep talep alıyor. Konut fiyatlarında yakın bir tarihte düşüş beklemediğimiz gibi fiyatlarda da yükselişin süreceği beklentisi devam ediyor. Para bolluğunun yaşandığı her yerde konut fiyaları yükselir.



DOLAR KURUNDAKİ ARTIŞ KONUT FİYATLARI VE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜ NASIL ETKİLER?



Timur dolar kurunda yaşanan yükselişin konut sektörüne olan etkisini değerlendirerek "Türkiye'de inşaat sektörünün büyük bir bölümünde kullanılan malzemede ne yazık ki ürünleri yurt dışından alıyoruz. Bu nedenle kurda yaşananlar yükseliş inşaat sektöründe maliyeti direkt olarak etkiliyor. Zaten uzun süredir inşaat sektöründe de maliyetler artıyor ancak fiyatlar bu kadar etkilenmedi" dedi.



Emlak365.com