Oğlana veya Kıza Evi Satalım Mı, Bağışlayalım Mı, Yoksa Kiralayalım Mı? Vergisel Yönden Hangisi Daha Avantajlı?

Günlük yaşantımızda çevremizde, komşularımız, akrabalarımız veya bulunduğumuz ortamlarda yeni tanıştığımız insanlardan sıkça aldığımız sorulardan bazıları da oğlum veya kızım yakın bir tarihte evlenecek kullanılmayan yani boş olan bir adet dairem var, bu daireyi onlara satarsam mı? Bağışlasam mı? Yoksa kiraya mı versem ? Maliye ile herhangi bir sorun yaşamam şeklinde olmaktadır.
Oğlana veya Kıza Evi Satalım Mı, Bağışlayalım Mı, Yoksa Kiralayalım Mı?  Vergisel Yönden Hangisi Daha Avantajlı?

Günlük yaşantımızda çevremizde, komşularımız, akrabalarımız veya bulunduğumuz ortamlarda yeni tanıştığımız insanlardan sıkça aldığımız sorulardan bazıları da oğlum veya kızım yakın bir tarihte evlenecek kullanılmayan yani boş olan bir adet dairem var, bu daireyi onlara satarsam mı? Bağışlasam mı? Yoksa kiraya mı versem ? Maliye ile herhangi bir sorun yaşamam şeklinde olmaktadır. Tarafımıza yöneltilen bu sorulara kendi düşüncelerimizi özet halinde belirterek cevaplamak isteriz.

Öncelikle şunu söylemek gerekir “ev ya da daire” dediğimiz gayrimenkul üzerindeki haklarımız ancak tapu kütüğünde ayrı sayfaya tescil edilerek gerçekleşmektedir. Dolayısıyla evimizi satarken veya bağışlarken mülkiyet artık bir başkasına geçeceğinden mutlaka tapuda gayrimenkule ait sayfaya tescil edilmesi gerekmektedir.



193 sayılı Gelir vergisi Kanunu’nun mükerrer 80.maddesinde açıklaması yapılan değer artışı kazançlarının 6. bendinde “gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar” vergiye tabi olacak ancak daireyi aldıktan sonra 5 yıl geçtikten sonra satılırsa tapu masrafları hariç Gelir vergisi yönünden herhangi bir vergileme olmayacaktır. Örneğin Mehmet amca 2010 yılında Ankara-Batıkent’te aldığı daireyi 2020 yılında kızına satmayı düşünürse 5 yıllık süre geçmiş olduğundan Gelir vergisi ödemeyecektir.



Mehmet amca çok sevdiği kızına dairesini satmayıp bağışlaması durumunda ise Tapu Müdürlüğünde mülkiyet devri olacağından dairenin yeni sahibi artık kızı olacaktır ve bağışlama yani dairesini hediye etmesinin karşılığında herhangi bir gelir elde etmediğinden Gelir vergisinin konusuna girmeyecektir ancak kızına bir daire intikal edeceğinden 7338 sayılı Veraset ve intikal vergisi kanununun ilgili hükümlerine göre vergiye tabi tutulacaktır. Burada dairenin tapuda devri karşılığında herhangi bir bedel alınmadığından yani bir karşılık beklenmeden yapıldığı için yukarıdaki paragrafta belirtilen 5 yıllık sürenin bir önemi bulunmamaktadır. Yani Mehmet amca 2019 yılında aldığı daireyi 2020 yılında kızına hediye ederse burada 5 yıllık süre dikkate alınmayacaktır çünkü karşılığında bir bedel veya menfaat söz konusu değildir. Burada bir ayrıntıdan daha bahsetmekte yarar var, 7338 sayılı veraset ve intikal vergisinin 16.maddesinde belirtildiği üzere “Bir şahsa ana, baba eş ve çocuklarından (evlatlıktan evlat edinenlere yapılan ivazsız intikaller hariç) ivazsız mal intikali halinde vergi, ivazsız intikallere ilişkin tarifede yer alan oranların yarısı uygulanarak hesaplanır.” Yani Mehmet amcanın kızına hediye ettiği daire için kızı adına hesaplanan İntikal vergisinin yarısını almayarak Maliye Bakanlığı; anne ve babaların çocuklarına veya çocukların anne ve babalarına sevgilerini göstermeleri için güzel bir fırsat vermektedir.



Son olarak dairemizi çocuklarımıza oturmaları için bedelsiz verdiğimiz durumda yani çocuklarımızdan kira alamayacağımız için bu durum Maliye Bakanlığı için bir sorun oluşturur mu? Sorumuzun cevabı 193 sayılı Gelir vergisi kanununun 73.maddesi olan Emsal kira bedeli esası maddesinin 2.bendinde açıkça belirtildiğinden çocuklarımızın ikametine tahsis ettiğimiz daireler için herhangi bir vergi ödemeye gerek bulunmamaktadır. Yani Maliye Bakanlığı için sorun olabilecek bir durum yoktur.



Anneler ve Babalar; çocuklarınızla ilgili gayrimenkul planları yapmadan önce yazımızı okumanızda fayda bulunmaktadır. İyi bayramlar.



ORHAN BAYTEKİN



VERGİ MÜFETTİŞİ



EMLAK365.COM - ÖZEL HABER (HABERİN TAMAMI YADA BİR BÖLÜMÜ ALINTILANAMAZ, KOPYALANAMAZ VE HERHANGİ BİR YERDE PAYLAŞILAMAZ)