Pandemi Hesapları Değiştirdi! Arsa Mı, Konut Yatırımı Mı Daha Karlı ve Mantıklı?

Koronavirüs salgını dönemi boyunca insanların hayata bakış açılarının değişmesi ile beraber vatandaşların konut ve yatırım tercihleri de hızla değişti. Eskiden tercih edilmeyen müstakil ve bahçeli evlerin fiyatları rekor oranda yükselirken merkeze yakın rezidans ve çok katlı binalarda ise talep düştü. Yatırım tercihleri de buna bağlı olarak değişti. Peki, emlak yatırımı nasıl yapılır, konut yatırımı mantıklı mı, arsa mı konut mu almalı, hangi yatırım daha karlı ve mantıklı?
Pandemi Hesapları Değiştirdi! Arsa Mı, Konut Yatırımı Mı Daha Karlı ve Mantıklı?

Pandemi tüm dünyada yaklaşık 2 senelik süreçte son derece büyük değişimlere neden olurken insanların hayata bakış açılarını da sorgulamalarına neden oldu. Eskiden merkeze yakın lokasyonlarda çok katlı binalar ve küçükk daireler tercih edilirken evde geçirilen sürenin artması ile konut terchileri deyim yerindeyse sil baştan değişti.

İnsanlar hastalık kapma korkusu ile kalabalıktan uzak yerleri tercih etmeye başarırken eskiden bakım ve ısınma masraflarının çok daha yüksek olması nedeni ile tercih edilmeyen bahçeli ve müstakil evlere yaşanan talep patlaması ile fiyatlarda rekor artışlar yaşandı. Yine pek çok kişi hobi bahçesi yapmak ve zorunlu karantina günlerinde doğa ile iç içe olmak için bahçe olarak kullanabileceği arsalara yöneldi.

EN İYİ YATIRIM EV Mİ ARSA MI? NEDEN ARSA YATIRIMI, ARSA ALMAK MANTIKLI MI?

Uzun vadeli arsa yatırımı Türk yatırımcılar için her zaman tercih edilen ilk yatırım araçları arasında yer alırken pandemi dönemi ile beraber insanların tercihlerinin değişmesi ile beraber yatırım tavsiyeleri de değişti. Konuyu bugünkü köşesine taşıyan Posta Gazetesi yazarı Özlem Denizmen merak edilen soruları yanıtladı.

Kendi evinde oturan ve elinde bir miktar birikmiş parası olduğunu belirten okurundan gelen "yatırım amaçlı konut alıp kiraya vermek mi, yoksa arsa yatırımı mı yapmak daha mantıklı ve karlı?" sorusuna yanıt veren Denizmen ev sahiplerinin konut ve arsa yatırımında her zaman daha avantajlı olduğunu belirterek yeni alınan konutun kiracı bulunarak kiraya verilmesi durumunda kira geliri de oluştuğunu belirterek konut yatırımı için;

Konutun alınacağı semt ve bölge neresi?

Konut alınırken bankadan konut kredisi çekilecek mi?

Konut yatırımı yapacak olan kişinin borcu bulunuyor mu?

Kredi çekilecekse ve kişinin başka yerlere de borcu bulunuyorsa mevcut tüm borçların ödeme tutarı aylık toplam gelirin yüzde 30'unu aşıyor mu?

Arsa yatırımı yapılacaksa bu yatırım içni ne kadar süre beklenebilir?

Beklenilecek süre zarfında paraya gereksinim duyacak mısınız?

Paraya sıkışırsanız arsanızı hızlı bir şekilde nakite çevirebilecek misiniz?

İyi bir araştırma yaparak arsa değeri hakkında doğru bilgi alındı mı, arsanın ilerleyen dönemde değerinde yükseliş yaşanma potansiyeli var mı?

BU SORULARI YANITLAYIN, DOĞRU YATIRIMA KARAR VERİN!

Yukarıda yer alan sorulara yanıt verilerek en mantıklı yatırımın belirlenebileceğini belirten Denizmen kiraya verilen konutun bu süre zarfında değerinde yaşanan artışın yanı sıra kira geliri de getireceğini belirtirken arsa yatırımında ise yatırım boyunca sadece değer artışı yaşanacağını ve bir getirisi olmayacağını belirtti.