Pandemi Nedeni İle Kira İndirimi Yargıtay'da!

Koronavirüs salgını ile mücadele döneminde vatandaşlar büyük sıkıntıya düşmüş, ekonomide yaşanan dalgalanma pek çok kişiyi olumsuz etkilemişti.
Pandemi Nedeni İle Kira İndirimi Yargıtay'da!

Koronavirüs salgını ile mücadele döneminde vatandaşlar büyük sıkıntıya düşmüş, ekonomide yaşanan dalgalanma pek çok kişiyi olumsuz etkilemişti. Özellikle de hastalığın yayılımını engellemek adına alınan zorunlu kısıtlama kararları milyonlarca kişinin mağdur olmasına neden oldu. Zorunlu kısıtlama kararları ile kapatılan işyerleri, restoran, kafe ve lokantalarda kira krizi ortaya çıktı.

Devlet kurum ve kuruluşlarına ait olan taşınmazlarda kira ertelemesi ve kira alınmaması gibi işlemler yapılırken özel kişilere ait olan işyeri, ofis ve dükkanlarda ise büyük tartışmalar yaşandı. Süreçte dükkanların kapalı kalması nedeniyle kira indirimi yapılması da gündeme gelmişti. Bazı işyeri sahipleri kiracılarına zorluk çıkarmadan kira ertelemesi ve kira indirimi hakkı sunarken bazı işyeri sahipleri ise konu hakkında adım atmamayı tercih etti.

KİRA İNDİRİMİ KONUSUNDA SON SÖZÜ YARGITAY SÖYLEYECEK!

Hürriyet Gazetesi Yazarı Oya Armutçu tarafından yapılan habere göre ihtiyatı tedbir kararı verilerek kira indirimi yapılıp yapılamayacağı konusu yargıtaya taşınıyor. Bursa Bölge Adliye Mahkemesi tarafından verilen kira indirimi kararınına rağmen Ankara Bölge Adliye Mahkemesi tarafından verilen ihtiyatı tedbire gerek yoktur kararı ile aynı konuda iki ayrı karar çıkması üzerine dava Yargıtay'a taşınacak.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi tarafından konu hakkında açıklanacak olan karar ile kira indirimi konusunda yeni bir emsal karar alınmış olacak ve bu karar içtihat niteliği taşıyacak.

Konu hakkında açıklama yapan ve açılan ilk davada kira indirimi hakkı tanınan restoran sahibinin avukatı olan Bursa Barosu avukatlarından Olcay Göçüm verilecek olan yeni kararın Tüm Türkiye genelinde içtihat niteliği kazanacağını söyledi. Göçüm "Kişisel görüşüme göre hükümle beraber kira indirimine ilişkin tedbir kararı verilmesi zorunludur" dedi.

Sadece Bursa ilinde aylık kira bedeli 64 bin lira olan restoran sahipleri olduğunu belirten Göçüm bu işyerlerinin paket servis ile ayakta kalmalarının mümkün olmadığını belirterek "Paket servisleri açık ama işleri yüzde 86 azalmış durumda. Kira parasının uyarlanmadan hiç indirimsiz tamamının ödenmesi demek dükkan sahiplerine 'iflas edin' demektir. Tedbir kararının verilmemesi halinde kiracılar uhdesinde telafisi mümkün olmayan, ciddi ve ağır zararlar (tahliye ve işyerinin kapatılma ihtimali) oluşacağı aşikardır" diyerek çıkacak kararın önemine değindi.

Alınacak karar milyonlarca esnaf ve pandemi nedeni ile işten çıkan kiracı için büyük önem taşıyor. Yargıtay'ın kiracılar lehine karar vermesi halinde emsal karar olacağı için indirim netlik kazanmış olacak.