Prof. Ersoy'dan Açıklama: Beklenen İstanbul Depremi Ne Zaman, Nerede Olacak?

İstanbul'da yaşanan 3.9 şiddetindeki deprem insanların bir kere daha acı deprem gerçeği ile yüzleşmesine neden olurken yaşanan 3.9 şiddetindeki depremin çok daha şiddetli hissedilmesi de endişeyi arttırmıştı. Peki, beklenen İstanbul depremi 2021 için son gelişmeler neler, ne zaman, nerede olacak, şiddeti kaç olur, kaç saniye sürer?
Prof. Ersoy'dan Açıklama: Beklenen İstanbul Depremi Ne Zaman, Nerede Olacak?

1999 senesinde meydana gelen ve İstanbul başta olmak üzere tüm Marmara bölgesini etkilleyen depremde büyük bir yıkım yaşanmış ne yazık ki yıkılan binaların enkazı altında kalan 18 bin kişi hayatını kaybetmişti. 1999 Gölcük depremi sonrasında Türkiye'de inşaat sektöründe yeni zorunluluklar ve deprem önlemleri devreye alınmış, zorunlu deprem sigortası DASK uygulaması hayata geçirilmişti.

Son derece hareketli fay hatlarına sahip olan ülkemizde ne yazık ki yeterli önlemler alınmadığı için halen depreme dayanıklı konut stoku son derece sınırlı sayıda bulunurken bu da olası bir depremde riski büyütüyor. Konu hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Şükrü Ersoy beklenen İstanbul depremi için çok konuşulacak bilgiler verdi.

BEKLENEN İSTANBUL DEPREMİ NE ZAMAN OLACAK?

Depremin ne zaman olacağı konusunda kesin bir tarihi kimsenin veremeyeceğini belirten Ersoy "Artık deprem haritasında gördüğümüz kırmızı alanların o meşhur kırmızı çizgilerin hepsi deprem oluşturabilir faylar. Kuzey Anadolu fayının ana kolu. 99'da yaşanan deprem Yalova açıklarında bitmişti. Bu deprem çizilmemiş aykırı bir fay kolunda gerçekleşti. Biz orada çizilmese de fay olduğunu biliyoruz" diyerek beklenen depremin şiddetinin ise 7 ile 7.5 arasında olacağını dile getirdi.

BEKLENEN İSTANBUL DEPREMİ NEREDE OLACAK?

Prof. Ersoy olası bir depremin beklendiği yerler hakkında da bilgi vererek "Bizim asıl beklediğimiz deprem, büyük İstanbul depremini Yalova açıkları ile Silivri açıkları arasında bekliyoruz. 7'den büyük hatta 7.5'e varacak bir deprem oluşturabilir. Bu sadece İstanbul'un değil tüm Marmara'nın problemi. Asya ve Avrupa arasında önemli bir nokta burası" diyerek beklenen İstanbul depreminin Yalavo açıkları ile Silivri açıkları arasında meydana geleceğini beklediklerini dile getirdi.

OLASI DEPREMİ KAÇ SANİYE SÜRER?

Yaşanacak depremin maddi kayılarının da son derece ağır olacağını belirten Prof. Ersoy sadece 45 saniye sürecek olan bir depremde dahi 100 milyar dolara yakın kayıp yaşanabileceğini söyledi