Rahatsızlık Veren Komşu Hakkında Ne Yapılır, Evden Çıkarılabilir Mi?

Ortak yaşam alanı olan apartmanlarda ve sitelerde komşuluk ilişkileri zaman zaman katlanılamaz boyuta gelebiliyor. Peki rahatsızlık veren komşu evden nasıl çıkarılır?
Rahatsızlık Veren Komşu Hakkında Ne Yapılır, Evden Çıkarılabilir Mi?

Apartmanlar ve sitelerde insanlar ortak bir şekilde yaşamlarını sürdürmektedirler. Burada gelişen komşuluk ilişkileri bazı zamanlarda işin içinden çıkılamaz boyuta gelebiliyorlar. Komşularından rahatsız olan çok sayıda insan bulunurken en çok merak edilen konu da rahatsızlık veren komşunun evden nasıl çıkarılabileceği oluyor. Komşusundan rahatsız olan ne yapmalı?

KAT MALİKLERİ BİRBİRLERİNİ RAHATSIZ EDEMEZLER

Kat mülkiyeti kanununa göre kat malikleri birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ile sorumludurlar. Bundan dolayı da bir komşu bir diğer komşuyu rahatsız edemez. Bu kanuni bir yükümlülüktür ve gerek ev sahibi olsun gerekse de kiracı olsun yükümlülüğün gerekliliklerini yerine getirmek zorundadırlar. Komşusundan rahatsız olanlar bazı hukuki yollara başvurarak haklarını arayabilirler.

KOMŞU RAHATSIZLIK VERİRSE NE YAPILIR?

Komşusundan rahatsızlık duyan ve bu rahatsızlık çekilmez boyuta ulaşanlar hukuki süreçleri başlatma hakkına sahiptirler. Komşu rahatsızlığı süreklilik haline ulaşırsa hakkında dava açarak mahkemeden müdahale kararı çıkarılabilir. Komşu eğer bu mahkeme kararına uymakta direnirse işin boyutu farklı noktalara gidebilir. Böyle bir durumda rahatsız olan komşu rahatsızlık veren komşunun evinin satılmasını dahi talep edebilir. Bir kat malikinden tüm komşular rahatsız olursa böyle bir durumda da o evin mülkiyetinin kendilerine verilmesini talep edebilirler.

Daha önce verilmiş mahkeme kararlarına göre aşağıdaki durumlarda komşuların rahatsızlık verme durumu çekilmez boyuta ulaşmış olarak değerlendirilir:

-Ortak giderlerden kendisine düşen aidat, avans gibi borçları ödemediği için iki takvim yılı içerisinde üç defa icra veya dava takibi yapılması
-Mahkeme kararına rağmen borç ve yükümlülüklerini yerine getirmeyerek diğer kat maliklerinin haklarının ihlal edilmesi
-Kendi bağımsız bölümünü kumarhane, randevu evi veya benzeri yer olarak kullanıp ahlaka ve adaba aykırı harekette bulunmak