Resmi Gazete'de Yayımlandı! Son 5 Sene İçerisinde Ev Alanlar, Satanlar Dikkat, Para Cezası Ödeyebilirsiniz
23 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Tarafından Yapılan Atamalar Hakkında Kararlar (Karar: 2021/263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271) kapsamında devletin üst düzey kadrolarında çok sayıda görevlendirme yapıldı.
Bunlar arasında en dikkat çekenler ise hiç kuşkusuz yapılan Hazine ve Maliye Bakanlığı kadrolarına yapılan vergi müfettişi atamaları oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan ve bugünkü Resmi Gazete ile yayımlanan atama kararnamesi kapsamında 317 vergi müfettişinin atamaları gerçekleştirilmiş oldu.
VERGİ MÜFETTİŞLERİ YAKIN TAKİPTE: RAYİÇ BEDEL ÜZERİNDEN SATIŞ GÖSTERMEK SUÇ MU, TAPUDA EVİN DEĞERİNİN AZ GÖSTERİLMESİ HALİNDE NE OLUR?
Maliye Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar ile devletin milyonlarca liralık vergi kaybına uğramasına neden olan rayiç bedel üzerinden satış gösterme işlemine adeta savaş açılmış ve tapu satışları inceleme altına alınmıştı. Süreçte yeni göreve gelen maliye müfettişlerinin de denetimlere katılması ile çalışmaların hızlanacağı belirtildi.
Pek çok kişi tapu işlemleri esnasında daha düşük tapu harcı ödemek adına tapuda gerçek bedel yerine rayiç bedel üzerinden satış göstermeyi tercih ediyor. Bu işlem nedeni ile devlet her sene milyonlarca liralık tapu harcı gelirinden olurken Maliye Bakanlığı müfettişleri işte bu satışları tespit edecekler. Geriye dönük son 5 senelik satışların tümü mercek altına alınacak.
KONUT KREDİSİ ÇEKEREK EV ALANLAR DİKKAT! BUNU YAPTIYSANIZ VERGİ USULSÜZLÜK CEZASI ÖDEYEBİLİRSİNİZ
Maliye müfettişleri ilk olarak özellikle de 2020 senesinde devlet bankaları tarafından verilen ucuz destek kredileri sayesinde rekor kıran kredili konut satışlarını inceleyecekler. Bu satışlarda rayiç bedel üzerinden yapılan işlemler son derece kolay bir şekilde tespit ediliyor.
Çünkü ödemeler banka üzerinden yapılıyor. Maliye müfettişleri tapuda beyan edilen satış tutarı ile banka üzerinden çekilen konut kredisi miktarı ile hesaplara aktarılan tutarları karşılaştırıyorlar. Bu şekilde rayiç bedel beyan edilmesine rağmen daha yüksek ödeme yapılan satışlar belirleniyor. Bu satışları yaptıkları tespit edilen kişilerden hem gerçek satış bedeli üzerinden bir daha tapu harcı tahsil ediliyor hem de vergi usulsüzlük cezası kesiliyor.
TAPU SATIŞ BEDELİ DÜZELTME DİLEKÇESİ NASIL VERİLİR?
Vergi usulsüzlük cezası almak istemeyen kişiler Maliye Bakanlığı bu durumu tespit etmeden hazırlanan tapu satış bedeli düzeltme dilekçesi imzalayarak bu durumdan kurtulabiliyor. Yapılan başvuru ile evini satan ya da ev satan kişi sadece aradaki fark tutarı üzerinden gerçek tapu harcı değeri ne kadarsa o kadar ödeme yaparken yüzde 25 oranındaki vergi usulsüzlük cezası ödemekten kurtuluyor.
Söz konusu ceza rayiç bedel üzerinden hem ev satana hem de alana kesiliyor.