Riskli Yapı Raporu Nedir, Nereden, Nasıl Alınır?
Her geçen gün artan deprem riski karşısında şehirlerin en önemli sigortası olarak kabul edilen kentsel dönüşüm konusunda en çok merak edilen konuların başında riskli yapı raporu yer almaktadır. Peki, riskli yapı raporu nedir, nereden, nasıl alınır?
Türkiye'de çarpık kentleşme nedeni ile riskli yapı stoku kanayan bir yara haline gelirken özellikle de deprem riski yüksek olan illerde kentsel dönüşüm konusu hayati bir önem taşıyor. Kentsel dönüşümün ilk adımı olan riskli yapı raporu için başvuru süreci büyük önem taşımaktadır.
RİSKLİ YAPI RAPORU NEDİR?
Kentsel dönüşüm projesine alınması istenen tüm yapılar için atılması gereken ilk adım bina ya da taşınmaz için risk tespiti yaptırmasıdır. Yetki verilen kurum ve kuruluşlar tarafından taşınmazın deprem riskine karşı olan yapı güvenliğini içeren rapora riskli yapı raporu adı verilmektedir.
KENTSEL DÖNÜŞÜM RİSKLİ YAPI TESPİT RAPORU NEREDEN, NASIL ALINIR?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisans verilen kurum ve kuruluşlar üzerinden riskli yapı raporu alınmaktadır. Aynı binada oturan kat maliklerinden sadece birisinin ya da bu kişinin yetki vermiş olduğu birinin başvuru yapması yeterlidir. Riskli yapı tespiti talebi üzerine yetki verilen kurum ya da kuruluş tarafından gerekli yasal prosedür başlatılır.
Binanın değerlendirilmesi sonucunda riskli yapı tespit raporu ile yıkım kararı, güçlendirme kararı ya da binanın sağlam olduğuna yönelik karar olmak üzere 3 karar ihtimali bulunmaktadır. Binanın riskli yapı ilan edilmesi halinde kat maliklerine tebligat gönderilerek yıkım süreci başlatılır. Riskli yapı yıkım kararına itiraz için belirlenen süre tebligatı takip eden 15 günlük süredir. 15 gün içerisinde rapora itiraz edilmemesi halinde karar kabul edilmiş sayılır.
İtiraz edilmesi durumunda ise bir kere daha farklı bir kurum tarafından değerlendirme yapılır. Yapılan ikinci değerlendirmede de binanın riskli yapı olarak belirlenmesi halinde yıkım kararı kesinleşmiş olur.