Rızai Taksim Nedir, Nasıl Yapılır, Şartları Nelerdir?

Emlak terimleri arasında yer alan rızai taksimin ne demek olduğu merak ediliyor. Rızai taksim nedir? Rızai taksim neye yarar? Rızai taksim nasıl yapılır? Rızai taksime bütün pay sahipleri katılmalı mıdır? Rızai taksim ile paylaşılan malların değerleri eşit olmak zorunda mıdır?
Rızai Taksim Nedir, Nasıl Yapılır, Şartları Nelerdir?

Emlak ve gayrimenkul sektöründe hukuki bir paylaşım yolu olarak kullanılan terimlerden birisi de rızai taksimdir. Paylı mülkiyetlerle alakalı olan bu terim bu mülkiyetlerin kullanımına ilişkin kaidelerin belirlenmesinde büyük bir ödeme sahiptir. Rızai taksim ile pay sahipleri arasındaki sorunlar tamamen giderilir.

RIZAİ TAKSİM NEDİR?

Bir taşınmazsın mülkiyeti paylı mülkiyet ise bu taşınmazın kullanımında sıkıntılar yaşanabilmektedir. Pay sahipleri bazı durumlarda anlaşamamaktadırlar. Bundan dolayı da ilgili taşınmaz kullanılmaz hale gelir. Hak sahipleri bir araya gelerek kimin hangi bölgeyi ne şekilde kullanacağına dair kesin kuralları içeren bir anlaşma yaparlar. Bu anlaşmaya rızai taksim adı verilir.

RIZAİ TAKSİM NASIL YAPILIR?

Rızai taksim yapılabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Öncelikle bir taşınmaz üzerinde pay sahibi olan tüm taraflar eksiksiz bir şekilde bir araya gelmelidirler. Tapuda kayıtlı olan pay sahipleri rizai taksim sonucunda o taşınmazın en az bir bölümünü alabilmelidirler. Bu şekilde paylaşım yapılmış olur.

RIZAİ TAKSİM İLE PAYLAŞILAN MALLARIN HEPSİNİN DEĞERİ AYNI MI OLMALIDIR?

Kanuna göre rızai taksim ile paylaşılan malların hepsinin aynı değerde olma zorunluluğu yoktur. Zaten tüm pay sahiplerinin anlaşması sonucu rızai tasim yapılabilmektedir. Paylaşım neticesinde mallar arasında değer farkı olduğu düşünülürse bu fark diğer pay sahipleri tarafından bedeli ödenerek kapatılabilir. Bu şekilde yapılan rızai taksim anlaşması ile ihtilaflı olan taşınmazlardaki ihtilaflar ortadan kaldırılır.

Rızai taksim işlemi yapmak isteyenler bu işlemin aşamalarını merak ediyorlar. Tapuda pay sahipleri kendi aralarında bir rızai taksim sözleşmesi hazırlarlar. Bu sözleşmenin maddeleri tüm taraflarca kabul edilmelidir. Bu sözleşmeden ayrı olarak Tapu Sicil Müdürlüğü'ne giderek resmi bir senet düzenlemek gerekmez. Ancak paylı mülkiyetler rızai taksim ile paylaştırıldığında tapu harcı ödenmesi için gerekçe doğmaktadır.