Sahibinden Satılık ve Kiralık Daire İlanlarına Yeni Düzenleme! Yetki Belgesi ve Tapusu Olmayanlar İnternetten İlan Veremeyecek

Son dönemde internetten verilen satılık ve kiralık daire ilanları ile büyük dolandırıcılıklara imza atılması nedeni ile yeni bir düzenlemeye gidilmişti.
Sahibinden Satılık ve Kiralık Daire İlanlarına Yeni Düzenleme! Yetki Belgesi ve Tapusu Olmayanlar İnternetten İlan Veremeyecek

Son dönemde internetten verilen satılık ve kiralık daire ilanları ile büyük dolandırıcılıklara imza atılması nedeni ile yeni bir düzenlemeye gidilmişti. 1 Eylül 2020 tarihi itibari ile hayata geçirilecek olan yeni düzenleme ile pek çok önemli düzenleme hayata geçirilecek. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği kapsamında internetten sahibinden satılık ve kiralık daire ilanları içinde yaşanan mağduriyetleri önlemek amacı ile yeni kararlar alındı. Artık her önüne gelen emlakçı olamayacak, Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi almayan emlakçı ile herkes sahibinden satılık ve kiralık daire ilanı veremeyecek. Detaylar haberimizde...

Ticaret Bakanlığı tarafından ilk olarak 2018 yılının Haziran ayında yayımlanan ancak daha sonra birden çok ertelenen Taşınmaz Ticareti Hakkındaki Yönetmelik için geri sayım başladı.



Yoğun talep olmasına rağmen Ticaret Bakanlığı yönetmeliği ertelememe kararı alırken 31 Ağustos 2020 tarihi itibari ile sona eren uzatma kararı kapsamında 1 Eyül 2020 tarihinde emlak sektörü yeni bir güne uyanacak.



Sahibinden Satılık ve Kiralık Daire İlanlarına Yeni Düzenleme! Yetki Belgesi ve Tapusu Olmayanlar İnternetten İlan Veremeyecek



İNTERNETTE SAHİBİNDEN SATILIK VE KİRALIK DAİRE İLANLARINA KISITLAMA GETİRİLECEK!



Konu hakkında açıklama yapan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa "Online ilan platformlarında yer alan ve büyük oranda dolandırıcılık amacı taşıyan sahte ilanları defalarca gündemde tuttuk ancak bu platformlar bugüne kadar radikal bir karar alamadı.



Uygulama sayesinde artık internetteki sahte ilanlar kaldırılacak ve belgesiz işletmeler bu platformlara ilan veremeyecek. Bir taşınmaz için birden fazla ilan verilemeyecek. Bu platformlar mevcut ilanları da kontrol etmeli.. Sahibinden olan ilanlarda vekaletname ya da tapu kaydı istenecek" diyerek vatandaşın artık internetten sahibinden satılık ya da kiralık daire ilanı verirken tapusunu ibraz etmesi isteneceğini açıkladı.



Kendi adına tapusu olmayan hiç kimse bir başkasının adına tapu ile konu hakkında yetki veren bir vekaletname bulunmuyorsa internetten ilan veremeyecek. Böylelikle başka ilanları kopyalayarak sahte kiralık ve satılık daire ilanları vererek dolandırıcılık yapmaya çalışan kişiler önlenmiş olacak.



YETKİ VE YETERLİLİK BELGESİ OLMAYAN KİŞİLER EMLAKÇILIK YAPAMAYACAK, YETKİ BELGESİ OLMADAN EMLAKÇI OLANLARA REKOR PARA CEZASI KESİLECEK!



Aşa sektörde yaşanan sorun ve şikayetlerin büyük bir bölümünü çözecek olan düzenleme ile vatandaşın da rahat edeceğini belirterek emlakçıların Ticaret Bakanlığı tarafından hizmete sunulan sistem üzerinden yetki belgesi alabileceklerini söyledi.



Yetki belgesi olmamasına rağmen internetten kiralık ve satılık daire ilanı verenler, kayıt dışı çalışanlar, kayıt dışı olarak emlakçılık ve komisyon alanlara 25 bin liraya kadar para cezası kesilebilecek.



TAŞINMAZ TİCARETİ YETKİ BELGESİ TTYB NEREDEN, NASIL ALINACAK?



Taşınmaz Ticaret Bilgi Sistemi TTBS üzerinden Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi alabileceklerini söyledi. Bu alanda mesleki eğitim almayan kişilerden ise mesleki yeterlilik belgesi talep edilecek. Mesleki yeterlilik belgesi tek başına emlakçılık yapmaya yeterli olmazken bu belge sadece yeterlilik belgesi alırken kurs almayan emlaçıların işine yarıyor.



Emlak365.com