Salgın Sürecinde Yabancılara Konut Satışında Zirve Türkiye'nin

Koronavirüs salgın sürecinde çok sayıda ülkede gayrimenkul sektörü ciddi oranlarda kayıplar yaşadılar.
Salgın Sürecinde Yabancılara Konut Satışında Zirve Türkiye'nin

Koronavirüs salgın sürecinde çok sayıda ülkede gayrimenkul sektörü ciddi oranlarda kayıplar yaşadılar. Bu kayıpların başında ise yabancılara konut satışı geldi. Türkiye ise yabancılara konut satışında en az kayıp yaşayan ülkelerin başında geldi.

Koronavirüs salgını kapsamında özellikle Avrupa ülkelerinde emlak ve gayrimenkul sektörü durağan bir süreç geçirdi.



Türkiye'de ise bu alanda atılan adımlar, tarihi kampanyalar emlak sektörünün çok uzun süre canlı kalmasını sağladı. Türkiye'nin yurt içinde yaşadığı bu hareketli dönem yabancılara konut satışlarında da devam etti.



YABANCILARA KONUT SATIŞINDA TÜRKİYE ÖNE ÇIKTI



Yabancıya gayrimenkul satış şirketi olan Nevita, pandemi sürecine özel bir çalışma gerçekleştirdi. Ocak 2020 tarihi ile Eylül 2020 tarihii kapsayan çalışmada, ülkelerin yabancı ülke vatandaşlarına yapmış oldukları gayrimenkul satış rakamları incelendi. Bu çalışmaya göre Türkiye yılın ilk 9 ayında 019'un aynı dönemine göre yabancıya konut satışı pandemi nedeniyle sadece yüzde 18 kayıp yaşadı. 2020 yılının Eylül dönemine kadar olan süreçte Türkiye'de yabancılara 26 bin 165 konut satışı gerçekleşti. Bununla beraber Eylül ile birlikte üst üste 5 ay artış gösteren yabancıya konut satışı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26,1, ağustosa göre de yüzde 35,3 artış gösterdi.



Nevita Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, Türkiye'de ve diğer Avrupa ülkelerinde gerçekleşen konut satışlarına ilişkin değerlendirmelerinde oluşan rakamların nedenlerini sıraladı. Pandemi sürecinin Avrupa'da iyi yönetilemediğine vurgu yapan Akbal şu açıklamalarda bulundu.



"Bu yılın toplamında yabancıya konut satışında 40 bin adede yaklaşabilir ve yılı en az kayıpla atlatabiliriz. Avrupa'da analiz ettiğimiz yabancıya konut satışı piyasasında sadece Almanya'nın Türkiye'deki gibi olumlu bir havaya sahip olduğunu gördük. Ancak bu ülkedeki yıllık konut satışı Türkiye'nin bir aylık rakamına denk geliyor."



Emlak365.com