Şehirlere ve Konutlara Son Dakika Gürültü İçin Akustik İmar Düzenlemesi Geliyor!

Son dönemde şehirlerde giderek artan gürültü şikayetleri üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı düğmeye bastı.
Şehirlere ve Konutlara Son Dakika Gürültü İçin Akustik İmar Düzenlemesi Geliyor!

Son dönemde şehirlerde giderek artan gürültü şikayetleri üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı düğmeye bastı. Şehirlerde ve konutlarda gürültü şikayetlerini azaltmak için akustik imar düzenlemesi geliyor. Gürültünün çok olduğu yerler belirlenecek, gürültüyü azaltmak için yeni tedbirler alınacak. Yeni yapılacak olan konutlarda bazı sınırlamalara gidilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum şehirlerde akustik planlama yapacaklarını belirterek bu sayede sakin ve sessiz olan alanların korunacağını, yoğun gürültü kirliliği olan bölgelerde ise şikayetlerin azaltılması için önlemler alınacağını dile getirdi.



Şu ana kadar 17 ilin Çevresel Gürültü Eylem Planlarının ilgili belediye başkanlıkları tarafından tamamlandığını duyuran Bakan Kurum Denizli, Ankara ve İzmir illerinde ise çalışmalara devam edildiğini dile getirerek gürültü ile etkin mücadelede kararlı olduklarını dile getirdi.



GÜRÜLTÜ ŞİKAYETLERİ KATLANARAK ARTIYOR!



Vatandaşların yoğun gürültüden şikayetçi olduklarını belirten Bakan Kurum e denetim sistemi verilerinden derlenerek hazırlanan bilgilere göre 2019 yılında 1.171, geçen yıl ise 586 adet gürültü şikayeti nedeniyle denetim yaptıklarını belirterek "Gürültü konusunda hukuki, teknik düzenlemeler Avrupa Birliği Çevresel Gürültü Direktifi ile tam uyumlu olarak hazırlanmış olan yönetmelik çerçevesinde yürütülüyor.



Yönetmelikle; ulaşım kaynakları (karayolları, demiryolları, suyolları, havaalanları), endüstri tesisleri, şantiye faaliyetleri, işyerleri, atölyeler, imalathaneler, eğlence yerleri için çevresel gürültü sınır değerleri getirilmiştir" diyerek bu sınır değerleri içerisinde kimsenin fazla gürültü yapmasına müsaade etmeyeceklerini vurguladı.





BAKANLIK 87 LABORATUVARA YETKİ VERDİ, GÜRÜLTÜ ÖLÇÜMLERİ TÜM HIZI İLE SÜRÜYOR



Sabah Gazetesi yazarı Hazal Ateş'e açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum öncelikle ilk iş olarak gürültünün çok yüksek olduğu ve bu nedenle sıcak nokta olarak isimlendirilen yerleri belirleyerek işe başladıklarını belirterek "Akustik planlamanın yapılabilmesi, yerleşim alanları ve açık arazideki sessiz ve sakin alanların oluşturulması için hazırlanan gürültü haritaları ve eylem planlarının plan eki olarak istenmesi ve plan kararlarına esas alınması zorunluluğu getirildi" diyerek belediyelerin eylem planlarında alınan kararları uygulamakla yükümlü olduğunu hatırlattı.



Hazırlanan bu stratejik gürültü haritaları üzerinde çalışma yapılacak ve imar planlarına esas teşkil edecek. 46 ilde çalışmaların tamamlanmasının ardından 2021 yılı içerisinde toplamda 20 ilimizin daha gürültü haritası tamamlanacak. Beden ve ruh sağlığının korunması için mutlaka yapılması gereken gürültünün azaltılması ve yüksek gürültü ile mücadele hız kesmeden devam edecerk.



Emlak365.com