Sıfır Oranlı Emlak Vergisi! Emekliler İçin Emlak Vergisinde Muafiyet Şartları Neler, Emekli Arsası İçin Vergi Ödeyecek Mi?

Türkiye sınırları içerisinde taşınmazı olan tüm gayrimenkul sahiplerini yakından ilgilendiren emlak vergisi için belirli koşullar dahilinde muafiyet hakkı tanınıyor.
Sıfır Oranlı Emlak Vergisi! Emekliler İçin Emlak Vergisinde Muafiyet Şartları Neler, Emekli Arsası İçin Vergi Ödeyecek Mi?

Türkiye sınırları içerisinde taşınmazı olan tüm gayrimenkul sahiplerini yakından ilgilendiren emlak vergisi için belirli koşullar dahilinde muafiyet hakkı tanınıyor. Emlak vergisi muafiyeti sıfır oranlı vergiden emekliler de yararlanıyor. Peki, emekliler emlak vergisi öder mi, arsası olan emekli emlak vergisinden muaf tutulur mu, kimler emlak vergisi öder, kimler ödemez, emlak vergisinde para iadesi var mı?

Sıfır oranlı emlak vergisi bazı muafiyet şartları için geçerli olmakta olup emekliler bu kapsam içerisine girmektedir.



TEK EVİ VE ARSASI OLAN EMEKLİLER EMLAK VERGİSİ ÖDER Mİ?



Konu hakkında köşesine gelen bir soruyu yanıtlayan Sözcü Gazetesi yazarlarından Sezgin Özcan emekli olan kişilerin tek evleri için emlak vergisinden muaf olduklarını ancak söz konusu arsaya ait emlak vergisi ödemesi yapılması gerektiğini söyledi.



Özcan yapmış olduğu açıklamasında tek evi olan emeklilerin oturdukları konutun 200 metrekareyi aşmaması durumunda emlak vergisi muafiyeti hakkı olduğunu belirterek ancak arsa için emlak vergisi ödenmesi gerektiğini söyledi.



200 metrekareyi aşmayan tek mesken için emeklilere devlet sıfır oranlı emlak vergisi hakkı sunuyor. Bu hak kapsamında emekli oturmuş olduğu tek evi için vergi ödemiyor. Ancak emeklinin emekli maaşı dışında bir geliri bulunuyorsa bu durumda emekli bu hakkını kaybediyor ve emlak vergisi ödemekle yükümlü tutuluyor.



Yine emeklinin sahip olduğu tek konutu sürekli olarak ikamet adresi olarak kullanması gerekiyor. Örneğin dönemsel olarak kullanılan yazlık evi, bağ evi gibi konutlar için de ne yazık ki emlak vergisi ödemesi yapması isteniyor. Ancak emekli yazlık evini sürekli ikametgah adresi olarak kullanırsa bu durumda emlak vergisi ödemiyor.



ÖDEME YAPAN EMEKLİYE PARASI İADE EDİLİYOR!



Emekli emlak vergisi muafiyeti hakkı olmasına rağmen bu haktan haberdar olmadığı için para öderse geriye dönük en fazla 5 senelik para için ödeme yaptığı belediyeye başvuruda bulunarak parasının iade edilmesini talep edebiliyor.



Emlak365.com