Sıfır ve İkinci El Araba Fiyatları ile Ev Fiyatları Düşer Mi 2021?

Zam üzerine zam yiyerek cep yakmaya başlayan ev ve araba fiyatları vatandaşın en çok şikayetçi olduğu konuların başında yer alırken fiyatlara indirim beklentisi oluşmuştu. Süreçte vatandaşlar indirim beklerken fiyatlarda yeniden artış başlarken ev sahibi olmak ya da araba satın almak isteyen kişilerin bekledikleri yanıt Sabah Gazetesi yazarı Dilek Güngör tarafından verildi. Sıfır ve ikinci el araba fiyatları düşer mi, ev fiyatları ne olur?
Sıfır ve İkinci El Araba Fiyatları ile Ev Fiyatları Düşer Mi 2021?

Maliyetlerde yaşanan yükseliş nedeni ile bir süredir gündemde olan inşaat sektörü hakkında yeni bir değerlendirmede Sabah Gazetesi yazarı Dilek Güngör taraından yapıldı. Son dönemde maliyet yükselişi nedeni ile ev fiyatları ve araç fiyatlarına zam yapılacağı haberleri gündemi meşgul etmeye devam ederken indirim müjdesi bekleyen vatandaşları üzecek değerlendirmeler geldi.

Sıfır ve ikinci el araç fiyatları uzun süredir indirim beklentisi ile baskı altında tutulurken düşen satış rakamlarına rağmen hem konut fiyatarı hem de araç fiyatları yükselişini sürdürmüştü.

EV FİYATLARI DÜŞER Mİ, SIFIR VE İKİNCİ EL ARABA FİYATLARINA İNDİRİM GELECEK Mİ?

Sektör temsilcileri ile fiyatlar hakkında bir görüşme yaptığını dile getiren Sabah Gazetes yazarı Dilek Güngör "Demir fiyatlarına son bir senede yüzde 124 oranında zam gelmiş ve 2020 senesinde 2 bin 776 lira olan demirin ton fiyatı 6 bin 227 liraya yükselmiş, Çimento fiyatları yüzde 42 zam ile 250 liradan 355 liraya, Hazır beton yüzde 64 zam ile 201 liradan 330 liraya, Yüzde 77 zamla gazbeton fiyatları yükselmiş, PVC doğrama yüzde 207, saç levha yüzde 258, bakır hammadde ise yüzde 130 oranında zamlanmış,

1 metreküp kerestenin fiyatı sadece 1 senelik zaman dilimi içerisinde 500 dolardan bin 372 dolar seviyesine ulaşmış. Bunların bir çoğu ithal malzeme olduğu için hem kurda yaşanan yükselişten hem de emtia piyasasında yaşaan dalgalanmadan etkilenmiş. Başlayan projelerde hesaplanan maliyetlerin hepsi şaşmış durumda. Müteahhitler ya erittikleri stokların yerine yeni üretime başlayamayacaklar ya maliyet artışını konut fiyatlarına yansıtacaklar.

Otomotiv sektörü için de benzer tablo yaşanıyor. Hammadde fiyatları büyük oranda artmış durumda. Plastik fiyatlarına yüzde 100 zam gelirken sac maliyesi ise yaklaşık yüzde 80 oranında artış gösterdi. Lojistik maliyetleri de yükseldi. Yaşanan bu yükselişin ardından Türkiye'de üretilen en ucuz sıfır araba fiyatı bile 180 bin liraya ulaştı. Küresel emtia fiyatlarındaki artış, kurlardaki yükseliş durmadıkça fiyatların geri gelme olasılığı zor görünüyor" diyerek yakın zamanda fiyatlarda bir indirim beklentisi olamayacağı yönünde değerlendirmede bulundu.