Şirketler ve Tek Konutu Olan Vatandaş Değerli Konut Vergisi Ödeyecek Mi?

İlk gündeme geldiği andan bu yana büyük tartışmalara neden olan değerli konut vergisi için yeni dönem yakında başlıyor. Birinci taksit tutarı Mart ayı sonuna kadar ödenen değerli konut vergisi ikinci taksit dönemi yaklaşırken sorular yeniden gündeme geldi. Tek konutu olanlar değerli konut vergisi öder mi, şirketler vergi ödeyecek mi?
Şirketler ve Tek Konutu Olan Vatandaş Değerli Konut Vergisi Ödeyecek Mi?

İlk olarak 2019 yılında gündeme gelen ve 2020 senesinde uygulamaya alınacağı duyulan değerli konut vergisi gelen yoğun tepkiler ve pandemi neden iile 2021 yılına ertelenmişti. 2021 senesinde itirazların devam etmesine rağmen uygulamaya alınan vergi ile bir ilk yaşanmış ve değeri 5 milyon lirayı aşan taşınmaz sahipleri belirli istisnalar dışında emlak vergisi yanı sıra değerli konut vergisi de ödemeye başlamıştı.

TEK KONUTU OLAN DEĞERLİ KONUT VERGİSİ ÖDER Mİ?

Değerli konut vergisi ilk gündeme geldiği dönemde yoğun tepki oluşmuş, vergi ödemesinin çok yüksek olması nedeni ile pek çok kişi mağdur olacağını öne sürerek tepki göstermişti. Özellikle de ailesinden kalan pahalı evlerde oturan ancak kendisi emekli olan ya da düşük maaşlı çalıştığı için evini geçindirmekte zorlanan kişiler bu vergiyi ödemelerinin mümkün olmadığını belirterek verginin iptal edilmesini talep etmişti.

Süreçte yaşanan mağduriyetleri önlemek adına yapılan kanuni düzenleme ile değerli konut vergisi için tek konut muafiyeti gelmiş, emlak değeri 5 milyon 227 bin lirayı aşmasına rağmen tek konutu olan taşınmaz sahiplerinin bu vergiden muaf tutulması sağlanırken vergiye konu olan birden fazla taşınmaz sahibi olan kişilerden ise en düşük tutarlı olan konutun vergisinin alınmayacağı ilan edildi.

ŞİRKETLER DEĞERLİ KONUT VERGİSİ ÖDEYECEK Mİ?

Evet, değeri 5 milyon 227 bin lirayı aşan tutarda konut nitelikli taşınmazı olan şirketlerde değerli konut vergisi ödeyecek. Sadece değeri bu rakamı aşan ve tapuda kaydı fabrika, depo, arsa, işyeri gibi görünen taşınmazlar için vergi tahsilatı yapılmayacak.