Son 5 Sene İçerisinde Ev, Arsa, İşyeri Alanlar, Satanlar Dikkat! Değer Artış Kazancı Vergisi Ödemeniz Gerekebilir

Geriye dönük olarak son 5 sene içerisinde konut alanlara ve satanlara çok kritik değer artış kazancı vergisi uyarısı geldi.
Son 5 Sene İçerisinde Ev, Arsa, İşyeri Alanlar, Satanlar Dikkat! Değer Artış Kazancı Vergisi Ödemeniz Gerekebilir

Geriye dönük olarak son 5 sene içerisinde konut alanlara ve satanlara çok kritik değer artış kazancı vergisi uyarısı geldi. Değer artış kazancı nedir, kimler değer artış kazancı vergisi ödeyecek, 2021 yılı değer artış kazancı istisnası ne kadar, beyan ve son ödeme tarihi ne zaman?

DEĞER ARTIŞ KAZANCI VERGİSİ NEDİR?

Ülkemizde elde edilen her türlü kazanç üzerinden gelir vergisi ödemesi yapılmaktadır. Bu gelirlerden biri de değer artış kazancı olarak öne çıkmaktadır. Satın almış olduğu taşınmazın satışından gelir elde eden kişiler bu kazanç üzerinden belirlenen oranda değer artış kazancı vergisi ödemekle yükümlüdür. Ancak bu verginin tahakkuk edilmesi için mutlaka taşınmazın 5 sene dolmadan satılmış olması şartı uygulanmaktadır. Yani 2021 yılı için uygulanacak olan sınır 2016 senesidir. 2016 senesinde ve sonrasında konut, işyeri, arsa, tarla, dükkan gibi taşınmaz alan kişiler bu taşınmazlarını 5 sene dolmadan elden çıkarmaları yani satmaları durumunda aradaki fiyat farkı istisna tutarını aşarsa değer artış kazancı vergisi ödemekle yükümlüdür.

DEĞER ARTIŞ KAZANCI İSTİSNASI 2021!

Tüm vergi türlerinde olduğu gibi değer artış kazancı vergisi için de istisna tutarı uygulanmakta olup 2021 yılı için uygulanacak rakam 313 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği kapsamında belirlendi. Yayımlanan tebliğ kapsamında Gelir Vergisi Kanununun Mükerrer 80 inci maddesinin üçüncü fıkrasında 2021 yılında uygulanacak olan rakam 19 bin lira olarak belirlendi.

Son 5 Sene İçerisinde Ev, Arsa, İşyeri Alanlar, Satanlar Dikkat! Değer Artış Kazancı Vergisi Ödemeniz Gerekebilir

Değer artış kazancı istisnası tutarı rakamı için belirlenen sınır 19 bin TL olarak açıklanırken bu rakamın üzerinde gelir elde eden kişiler bu kazançları üzerinden vergi ödeyecekler. Örnek vermek gerekirse satın almış olduğu taşınmazı 5 senelik süre dolmadan satan ve bu satıştan kazanç elde eden kişiler bu kazançlarının 19 bin lirayı aşması durumunda bu kazanç üzerinden vergi ödeyecekler.

2016 senesinde 200 bin liraya konut alan kişinin bu konutu 2020 yılında 300 bin liraya satması durumunda aradaki fark üzerinden değer artış kazancı vergisi ödeyecekler. Bu nedenle konut alan kişilerin değer artış kazancı vergisi ödemekle yükümlü olmamak adına konutlarını satacakları tarihe dikkat etmeleri öneriliyor.

DEĞER ARTIŞ KAZANCI 2021 BEYAN VERME VE SON ÖDEME TARİHLERİ NE ZAMAN?

Değer artış vergisi ödemekle yükümlü olan kişiler için beyanname verme tarihi 1 Mart 2021 tarihi itibari ile başlarken ödeme dönemi ise Nisan ayı içerisinde yer almaktadır.