Son Dakika! 300 Bin Kişi Ev Sahibi Olmak İsterken Dolandırıldı

Ev sahibi olmak isteyen kişiler ne yazık ki dolandırıcıların hedefi olmaya devam ederken konu hakkında açıklama yapan Konutla Dolandırılan Hak Sahipleri Platformu Başkanı Özlem Hanelçi 300 bin kişinin mağdur edildiğini söyledi. Peki, ev alırken dolandırılmamak için nelere dikkat edilmeli?
Son Dakika! 300 Bin Kişi Ev Sahibi Olmak İsterken Dolandırıldı

Ev sahibi olmak isteyen kişiler ne yazık ki dolandırıcıların hedefi olmaya devam ederken konu hakkında açıklama yapan Konutla Dolandırılan Hak Sahipleri Platformu Başkanı Özlem Hanelçi 300 bin kişinin mağdur edildiğini söyledi. Peki, ev alırken dolandırılmamak için nelere dikkat edilmeli?

Türk insanının en önemli öncelikleri arasında yer alan konut sahibi olma amacı ne yazık ki dolandırıcıların da gözdesi konumunda bulunuyor. Yaşanan mağduriyetlerin her geçen gün artması üzerine TBMM Dilekçe Komisyonunda Ön Ödemeli Gayrimenkul Satışlarında Yaşanan Sorunların Araştırılması ve Alınabilecek Önlemlerin Belirlenmesi Alt Komisyon kurulmasına karar verilmişti.



TÜRKİYE'DE KONUT MAĞDURLARININ SAYISI 300 BİNİ AŞTI!



Konu hakkında meclis komisyonda özel bir sunum gerçekleştiren Konutla Dolandırılan Hak Sahipleri Platformu Başkanı Özlem Hanelçi yıllardır yürütülen hukuk mücadelelerinden hiçbir sonuç alamadıklarını bunun da sorunun hukuk mücadelesi ile çözülmesinin imkansız olduğunu gözler önüne serdiğini belirterek "Esenyurt bölgesinde 30 bin kişi, İstanbul'da 100 bin kişi, Türkiye genelinde ise toplam 300 bin kişi konut alırken nitelikli yalanlarla hile ile çeşitli şekillerde aldatılarak konut mağduru olmuştur. Yani bu kişiler kısaca dolandırılmıştır. Eğer bu satışların kanunlara uygun olarak yapılması sağlansaydı kimse madğru olmaz ve dolandırılmazdı.



Bizim yaptığımız itiraları duyan bazı devlet büyükleri bizlere 'hukuka gidin hukuka' diyerek yanıt verdi. Bizim sorunumuz organize çeteler tarafından tüketicinin mal varlığının kanunlar çiğnenerek herkesin gözü önünde gasp edilmesi sorunuydu. Savcılar tarafından re'sen soruşturma açabilecek konuyla ilgili vatandaşlar savcılıklarda suç duyurusu yapmak zorunda bırakılmış oldu. Şikayetlerin, mağdur tarafından ciddi emekler harcanmadan davalaştığına ne yazık ki şahit olamadık" dedi.



TOKİ ELİ İLE YARIM KALAN PROJELER TAMAMLANSIN!



Meclisin gücünü mağdurlardan yana kullanarak yasal düzenleme yapması gerektiğini belirten Hanelçi Müteahhitler ve arsa sahipleri arasında imzalanan sözleşmeler yapılan yasal düzenleme ile idarenini müdahale etme yetkisi verilmesi gerektiğini belirterek yarım kalan projelerin ise TOKİ eli ile tamamlanması gerektiğini söyledi.





EV ALIRKEN DOLANDIRILMAMAK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?



Mağdur olan kişilerin sayıları her geçen gün artmaya devam ederken yapılan yasal düzenlemeler ile vatandaşların korunması amaçlansa da yine de ev sahibi olmak isterken dert sahibi olmak istemeyen kişilerin dikkat etmeleri gereken bazı önemli kriterler bulunuyor. Ev alırken dolandırılmamak için dikkat edilmesi gerekenler olarak;




  • Konut peşinatı yatırmadan önce mutlaka bu peşinatı yatıracağınız kişi ile tapuda ismi yazan kişinin aynı kişiler olduğundan emin olun.

  • Peşinat tutarını asla elden vermeyin ve mutlaka tapuda ismi yazan kişi adına açıklama bölümüne "satış peşinatı" ibaresi ekleyerek banka üzerinden ödeme yapın.

  • Mümkün olduğunca yetki belgesi olan emlakçılar üzerinden alımda bulunmaya çalışın.

  • Tapuda resmi devir işlemi yapılmadan asla ne şartla olursa olsun ödemenin tamamını yatırmayın.

  • Tapu takas sistemi üzerinden alımda bulunun.

  • Ön ödemeli konut satış işlemi yapıyorsanız noter onaylı satış sözleşmesi düzenleyin.

  • Emsallerine gör çok daha ucuz fiyatlarla satılan konutlardan her zaman uzak durun ve temkinli yaklaşın.



Emlak365.com